ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО МИЛАНА ВАШАЛИЋА, ЧУВЕНИ ГАЈДАШ И ЊЕГОВ СИН УЗВРАТИЛИ ПЕСМОМ

Нетипичан пријем проткан звуцима банатских и јужноморавских гајди и кахона никог у Градској кући није оставио равнодушним. Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, уприличио је пријем за Милана Вашалића, осведоченог чувара народне традиције и једног од најбољих српских гајдаша. Организатор 14. Фестивала изворних група певача Србије, удружење „Сретењска свитања 2004“ из Раниловића код Аранђеловца, Вашалићу је наменило признање на које је посебно поносан. Именован је за краља овог фестивала. Ласкава титула му је припала јер је вишеструки победник фестивала, не само у нашој земљи, афирмисао изворне српске песме и нашу традицију. Вашалић је посебно поносан што му је средина из које је потекао и афирмисао се као уметник и васпитач, одала признање овим пријемом. Градоначелнику, члановима Градског већа и осталим функционерима локалне самоуправе , са сином Видом, извео је две композиције:

-Верујте, за разлику од мене, син никада нема трему. Имао сам велику трему. Увек највише годи кад похвала за рад и труд стигне из ваше средине. Заиста сте ми дали ветар у музичка једра. Најлепше је када те неко потврди у твојој заједници. Ако имаш јако упориште и подршку у свом дому, није проблем да се оствариш у било где ван свог града. Фреквенција потврђивања и домаћинског односа према нама музичарима, али и свестраним ученицима или спортистима и више него приметна и потребна- искрено је признао омиљени васпитач Предшколске установе „Драгољуб Удицки“ и музичар који свира на седам различитих типова гајди, али и на још 12 архаичних жичаних и дувачких инструмената:

-Поносан сам на ово очево признање. Музику доживљавам као средство за изражавање најфинијих емоција, а не као извор прихода. Имам два бенда, али осим рокенрола веома волим да изводим музику наших предака. Остајем при тврдњи да девојке не воле само бубњаре, него и гајдаше- признао је Вид. На сјајној интерпретацији, али и последној награди, Милану Вашалићу од срца је честитао градоначелник:

-Кикинда као мултинационална средина не оскудева у чуварима народне традиције, а породица Вашалић у томе предњачи. Милана знам још из дечачких дана. Одувек је преферирао ову врсту музике и достигао неспоран уметнички ниво. Захваљујући њему, за Кикинду и Банатско Велико Село чуло се широм Европе, али и у САД. Вид и он су истински чувари народне песме и традиције. Милан своје богато музичк знање преноси и на млађа поколења. Град Кикинда увек ће подржавати појединце или групе које баштине и од заборава чувају нашу изборну музику, културу и традицију. Надам се да ћемо бити у прилици, да након ове пандемије, на тргу направимо један велики заједнички концерт свих чувара народне традиције- поручио је Лукач.

Извор: Град Кикинда