ГРАДОНАЧЕЛНИК УГОСТИО МЛАДОГ ИСТРАЖИВАЧА, АНДРЕЈ ПОПОВИЋ ЈЕ ПОНОС КИКИНДЕ

Андреја Поповића (15) из Кикинде, вишеструко награђиваног младог истраживача, који је колекцији од шездесетак иностраних и домаћих награда недавно придружио и признање Српске академије наука и уметности, данас је угостио градоначелник Никола Лукач. Признање је од САНУ добио за постигнут успех и остварене резултате на пољу науке и образовања. У Гимназију “Душан Васиљев“ стигао је као ђак генерације ОШ “Ђура Јакшић”. Полазник је и Регионалног центра за таленте “Београд 2”. Након што му је уручио поклон као мали знак пажње локалне самоуправе за све што је урадио, градоначелник је подвукао да је Андреј Поповић понос Кикинде. Он је свестран, изузетно талентован, али и већ афирмисан млади истраживач:

– Подједнако је успешан у природним и друштвеним наукама, а у своје лично име, али и у име свих Кикинђана, честитам му на овом последњем великом признању. Честитам и његовим родитељима. Локална самоуправа ће и у наредном периоду наставити да води рачуна о талентима и да им обезбеђује максималне услове, како би достојно репрезентовали наш град и државу- поручио је Лукач и пожелео младом истраживачу пуно успеха у даљем раду. На Светској смотри истраживачких радова младих научника „World Innovative Science Fair “, коју организује научна асоцијација Индонезије, Андреј Поповић је ове године освојио сребрну медаљу:

-Много ми значи та медаља, али и признање Српске академије наука и уметности. Мотивишу ме да наставим даље и осветлам образ родног града и Србије у свету. Аутор сам два научна рада, а трећи ће бити из области астрофизике или нуклеарне физике, можда и заједно. Одувек ме је занимао свемир. Све је кренуло кад сам у излогу књижаре запазио енциклопедију о Сатурну. У школи сам освајао награде из математике, физике, биологије, хемије, програмирања, али и из историје, српског и енглеског језика. Жао ми је било да неку од области занемарим. Једном су родитељи дошли у школу и замолили наставницу да не одем на такмичење из једног предмета. Физика и астрономија су моје омиљене области- признао је Андреј и нагласио да без напорног рада нема ни успеха. Пријему је присуствовала и његова мајка Марија Поповић. Она је наставница физике и математике у ОШ “Свети Сава”:

-Још у забавишту је васпитачица Љиљана Банић препознала његов таленат, а доцније други наставници и професори. Андреј се од пете године бави и аикидом. Спорт је пуно утицао да оствари све ове резултате – казала је она.

Извор: Град Кикинда