ГРАДОНАЧЕЛНИК УРУЧИО УГОВОРЕ ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ МЛАДИХ – ЗА МЛАДЕ ПРЕДУЗЕТНИКЕ ОБЕЗБЕЂЕНО ТРИ МИЛИОНА ДИНАРА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

Градоначелник Симо Салапура, у присуству својих помоћника – Марије Дамјанов и Рајка Капелана и Оливере Радић која је учествовала у спровођењу конкурса, уручио је у Канцеларији за младе уговоре за економско оснаживање младих.Уговори су уручени на основу јавног позива за доделу бесповратних средстава за економско оснаживање младих на територији града Зрењанина за 2022. gодину који је градоначелник расписао средином октобра ове године. 
Укупно расположива бесповратна средства за реализацију овог Програма су 3.000.000 динара, а право за подношење пријава имали су микро и мали привредни субјекти и предузетници, који су испунили услове предвиђене конкурсом. Сусрет градоначелника с младим људима била је и прилика за разговор о темама које су занимале младе предузетнике, међу којима су и активности и планови локалне самоуправе, посебно они чијом ће реализацијом бити створени услови за бољи и квалитетнији живот у граду.Рајко Капелан, задужен за ресор маладих, казао је да Град Зрењанин први пут има овакав вид помоћи младим предузетницима.
– Ове године издвојили смо три милиона динара за ту намену и шеснаесторо њих је испунило услове конкурса и добило средства. Остало је још неутрошених средстава, између 200 и 300 хиљада динара, јер су се јављали људи који по закону и условима конкурса нису могли да аплицирају. Град Зрењанин је овим програмом желео да подстакне младе људе и младе предузетнике да остану у свом граду, да овде живе и раде и да овде планирају своју будућност – рекао је Капелан указујући да ће Град Зрењанин и наредних година пружати подршку младим људима на овакав начин како би наставили и унапредили своје послове, али и како би свој живот планирали у свом Зрењанину.Једна од оних која је добила средства је Ивана Лукић која се бави транспортом у Америци. Каже да будући да ради сама, ова средства омогућавају да запосли још једног до два радника и преузимање нових клијената.
– Остајемо ту где смо, радимо то што радимо и не морамо да одлазимо и исељавамо се. На овај начин едукујемо и друге људе и једноставо, овде смо и радимо – казала је она.Да су средства добијена на основу овог конкурса од велике помоћи указао је и Марко Лопаћанин, власник Амбуланте за рехабилитацију „ Физиопрогрес“.
– Бавимо се рехабилитацијом људи после неких операција и спортиских повреда и много ми значе ова средства за набављање иновативних машина које желим да донесем у овај град и направим нову причу која је заиста иновативна.Сматрам да је град живнуо у последње време и да се доста младих вратило у град што је веома значајно, како за младе, тако и за град – рекао је Лопаћанин.

Привредни субјекти који су задовољили услове Програма оствариће право на финансијску подршку у виду бесповратних средстава у износу до 75 одсто вредности улагања на основу профактуре. 
Финансијска помоћ се додељује корисницама једнократно и неповратно, у највишем износу до 200.000 динара за привредне субјекте који су основани не раније од 1. септембра 2020. године.

Предност у одлучивању за доделу бесповратних средстава имали су млади који у 2022. години нису добили бесповратна средства или неку другу врсту финансијске помоћи, која потичу из јавних средстава по неком другом програму државне помоћи, као и млади са инвалидитетом.

Средства су намењена за субвенционисање трошкова за набавку машина/опреме у 2022.години, набавку репроматеријала, уређење пословног/производног простора и обезбеђење средстава за покривање дела трошкова за закуп затвореног и уређеног пословног/производног простора.

Извор: Град Зрењанин