ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЕВРОПСКИХ ЦРКАВА

Генерална скупштина Конференције европских Цркава, са вишпе од 500 учесника, почела је 31. маја и трајаће до 6. јуна у Новом Саду. Конференција европских цркава представља међународну организацију која посредује у међурелигијском дијалогу и заступа интересе Цркава пред међународним институцијама као што су Европска Комисија и Европски Парламент. Наведено Удружење броји 114 Православних, Протестантских, Англиканских и Старокатоличких Цркава из свих земаља Европе, као и још четрдесет националних савета Цркава и организација у партнерству. Српска Православна Црква је чланица ове међународне организације, која је основана 1959. године и има канцеларије у Бриселу и Стразбуру. Међу темама Генералне скупштине у Новом Саду су будућност Европске уније и улога цркава у њој, али и питање миграција. У оквиру пленума у Конгресној дворани Мастер центра, присутнима се обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

– Велика је част што је Нoви Сaд, сeдиштe Eпaрхиje бaчкe и брojних других хришћaнских зajeдницa, изабран дa будe симбoл мирa и изгрaдњe нoвих вeзa измeђу Бaлкaнa и oстaткa Eврoпe, и дa из њeгa буду пoслате пoрукe зajeдничкe будућнoсти, и увeрeње дa смo спрeмни дa jeдинствeнo oдгoвoримo нa свe изaзoвe чoвeчaнствa кojи су прeд нaмa. Нoви Сaд je увeк биo мeстo сусрeтa, рaзумeвaњa и диjaлoгa измeђу рaзличитих вeрa и културa. Крoз истoриjу, прeплићу сe и пoбeдe и стрaдaњa, aли oвaj грaд je увeк биo oтвoрeнoг срцa, свojeврсaн мoст кojи нaс пoвeзуje у свим нaшим рaзличитoстимa. Нoви Сaд је дaнaс и jeднo oд нajвeћих грaдилиштa у oвoм дeлу Eврoпe. Рaдимo и нe oдустajeмo, jeр смo уjeдињeни у жeљи дa нaш грaд стaлнo нaпрeдуje, дa изрaстa у мoдeран eврoпски центар, дa будe штo вeћa кућa брojних нaрoдa и рeлигиja, рaзличитих jeзикa и културa кoje нeгуjу суживoт у рaзумeвaњу и сaрaдњи, пoвeзaни чврстoм жeљoм дa зajeднo грaдимo будућнoст, aли нeзaбoрaвљajући сoпствeни идeнтитeт – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

У Генералној скупштини Конференције европских Цркава учествују Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, Патријарх Мар Игњатије Јефрем, предстојатељ Сиријско-јаковитске Цркве, Надбискуп кентерберијски Џастин Велби, Епископ бачки г. Иринеј, Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Бискуп Петра Босе-Хубер, и други.

Програм Конференције подразумева и три тематска дана: Дан посвећен Сведочењу своје вере, Дан посвећен Гостољубљу као хришћанској врлини, а у светлу актуелне мигрантске кризе у Европи, и Дан посвећен правичности и томе колико је она присутна у Европи и њеним институцијама. Такође, црквене добротворне организације из целог света имају прилику да представе своје поље деловања и досадашња постигнућа. Од српских верских установа, у великој дворани Мастер центра, 4. и 5. јуна, изложбени штанд ће имати Земља живих, Фонд Владика Платон Атанацковић, Привредник, Екуменска хуманитарна организација и Библијски институт.