ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗРЕЊАНИНА ПРИСУСТВОВАО ПОЛАГАЊУ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА ЗА ИЗГРАДЊУ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА У МОРАХАЛОМУ

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић присуствовао jе свечаности полагања камена темељца за изградњу Српског културног центра “Коло” у мађарском граду Морахалому. Будуће здање Српског центра у овом месту, на свега десетак километара од мађарско-српске границе, део jе међудржавног проjекта прекограничне сарадње Мађарска-Србиjа коjи се финансира из ИПА фонда Европске униjе, а подразумева изградњу два оваква центра, jедног у Мађарскоj и jедног у Србиjи на Палићу, чиjи почетак градње се очекуjе на пролеће следеће године. Вредност проjекта jе 3,7 милиона евра.

Камен темељац, симболично, уочи дана Светог Саве, положили су министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србиjе Бранко Ружић, градоначелник Морахалома Золтан Ногради и представници еврорегиjе ДКМТ, а присуствовали су, уз градоначелника Зрењанина, jош државни секретар Зоран Касаловић и покраjински секретар за регионални развоj, међурегионалну сарадњу и локалну самопураву Огњен Бjелић

Министар Ружић поручио jе да jе изградња Српског културног центра у Мађарскоj не само симбол високог нивоа билатералних односа коjи постоjе између две државе, већ и постоjања високог степена разумевања и баштињења културних и традиционалних вредности два народа. Он jе рекао да овакви проjекати спаjаjу људе и народе и навео да ће то утицати и на развоj туризма у обе државе.

“Чињеница да у општину Морахалом долазе стотине хиљада туриста коjи су такође заинтересовани да се упознаjу са културним вредностима Србиjе, говори у прилог тези да потенциjале можемо афирмисати и презентовати у културном центру када се он буде отворио”, каже Ружић.

Изразио jе наду да ће отварање српског Центра у Мађарскоj бити следеће године на дан Светог Саве, уз присуство наjвиших државних званичника обе земље.

Присутне на свечаности поздравио jе и градоначелник Чедомир Jањић, изразивши задовољство што му се пружила прилика да присуствуjе почетку реализациjе овако значаjног међудржавног проjекта. 

“Надам се да ће оваквих проjеката бити jош више. Кажу у Србиjи да има доста средстава од стране Европске униjе коjе, због недостатка проjеката, не успевамо да повучемо. Jа се не слажем с тим и сигуран сам да ћемо користити добра искуства наших мађарских колега и да ћемо и са Мађарском и са Румуниjом, и са другим нашим суседним државама реализовати много заjедничких проjеката у наредном периоду”, нагласио jе Jањић приликом обраћања. 

У будућем Српском центру у Морахалому у наредне две године биће одржани броjни програми и радионице, уз посебан акценат на очувању српско-мађарског културно-историjског и националног наслеђа.

Извор: Град Зрењанин