ГРАДСКО ВАТРОГАСНО ТАКМИЧЕЊЕ ОДРЖАНО У САЈАНУ

Уз учешће екипа свих десет добровољних ватрогасних друштава, њих око 250, у Сајану је данас одржано градско ватрогасно такмичење. Била је то прилика да подмладак, али и њихове већ искусне колегинице и колеге, демонстрирају координацију, увежбаност и покажу да се на њих и даље може и мора рачунати. Таквог је става Ендре Талпаи, председник Ватрогасног савеза Кикинде:

-Моје колеге све задатке обављају савесно и квалитетно, као и професионални ватрогасци. То чине без надокнаде. Никада се није доводило у питање да ли ће због тога интервенисати или не. Осим интервенција у нашој средини, неколико наших добровољних ватрогасаца је било ангажовано током гашења пожара на Златибору. Од града и месних заједница тражимо минимална средства за нормалан рад, односно за нашу обученост и опремљеност. Уз додатне обуке, имаћемо двадесетак добровољних ватрогасаца спремних да интервенишу и у другим кризним ситуацијма, а не само у пожарима- рекао је Талпаи и додао да су због миграција суочени са мањком људи, нарочито оних који имају између 20 до 35 година:

– И даље муку мучимо са застарелим возним парком. Наша возила су стара између 40 и 55 година, али су сва исправна- навео је Талпаи. Председник Савеза МЗ Сајан и помоћник Покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, Золтан Тот, потврдио је да локалне заједнице цене рад добровољних ватрогасних друштава:

-Њихово племенито ангажовање и храброст заиста се никада нису доводили у питање. Често су у прилици да ризикују сопствену безбедност и животе, како би од ватрене стихије спасили туђе, али и имовину- навео је Тот. Да су чланови ДВД добро обучени уверио се и Мирослав Дучић, члан ГВ за комуналну инфраструктуру и ванредне ситуације.

Извор: Град Кикинда