„GROBNICI ZA BORISA DAVIDOVIČA“ NAJVEĆA POZORIŠNA NAGRADA U MAĐARSKOJ

Nagrada Udruženja mađarskih kritičara, najvažnija pozorišna nagrada u susednoj Mađarskoj, pripala je „Grobnici za Borisa Davidoviča“ Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz. Predstavu je, inspirisan Kišovim delom, režirao Aleksandar Popovski. Dramaturg je bio Erne Verebeš.

Primajući nagradu direktor Novosadskog pozorišta rekao je: “Ja sam Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta. Novi Sad nije u Transilvaniji, nije ni u Subotici. Novosadsko pozorište je u Novom Sadu. To je grad koji je kapija Balkana. Neka smo bili najponosniji što Mikloš Horti nije smeo da dođe do Novog Sada a sada smo ponosni na ovu nagradu.”

Novosadsko pozorište je, uz rumunsko iz Svetog Đorđa, bilo jedino pozorište van Mađarske koje se ove godine našlo u ovoj prestižnoj konkurenciji. Najbolji su birani između, blizu 130 predstava. Nagrada, koja se ove godine dodeljuje 39. put, podrazumeva celo govorno područje Mađarske i dodeljuje se u raznim kategorijama. Predstava Novosadskog pozorišta bila je u najužoj konkurenciji za najbolju nagradu, zajedno sa još dve predstave.

Ovo je drugi put da Ujvideki Szinhaz dobija ovo prestižno priznanje. Prvi put ju je za glumačko ostvarenje u „Bank Banu“ dobila glumica Silvija Križan.

Dodela je upriličena u Lutkarskom Babszinhazu, na vrlo duhovito koncipiranoj i vrlo znalački izvedenojsvečanosti.

Između ostalih, ovoj večeri prisustvovali su i velikani mađarskog pozorišta, takozvani “kapošvarci”, reditelji Laslo Babarci, Gabor Žambeki, Gabor Sekej i Tamaš Ašer. Oni su se poklonili Katalin Lazar koja je dobila nagradu za životno delo.

Dođite narednog meseca u Novosadsko pozorište da vidite predstavu koju niste videli ni na Sterijinom pozorju, ni na Bitefu…