GRUPNI ILI PERSONALNI TRENINZI?

Došao je i taj čuveni ponedeljak kada treba krenuti sa treningom, rešeni ste da istrajete u svom cilju ali i dalje ostaje dilema: Koji tip treninga izabrati? Grupne treninge ili individualne sa svojim ličnim trenerom? Dilema je opravdana i odluka je na vama, a šta sve morate uzeti u obzir prilikom izbora pokušaćemo da vam otkrijemo kroz par primera iz prakse.

            Želite da smršate? Ukoliko želite da smršate u kratkom vremenskom periodu i spremite se za letnju sezonu izbor mogu biti oba tipa treninga, potrebno je samo da se maksimalno angažujete i da redukujete svoju ishanu. Personalni trener ima mogućnost da isprati vaš napredak iz dana u dan i spram toga da vam koriguje i režim treninga i da sugestiju na temu ishrane dok se tokom grupnih treninga to teško primećuje i koriguje. S druge strane lepo je trenirati u kolektivu, družiti se i međusobno motivisati pa samim tim i trening prestaje da bude obaveza već isključivo zadovoljstvo. Ova ležernost u grupi može vas koštati brzih efekata treninga, ali opet da li je samo trening i rezultat samo po sebi cilj. Postoje i drugi benefiti treninga koji su možda i bitniji od lepe linije i top forme.

            Želite da dobijete mišićnu masu? Ukoliko je ovo cilj treninga i ne muči vas višak kilograma onda je idealno rešenje da sebi nađete adekvatnog trenera koji će vaše želje pretvoriti u stvarnost. Tokom individualnih treninga trener će moći da isprati vaš napredak iz treninga u trening, moći će u svakom momentu da sasluša povratne informacije koje od vas dobija i samim tim program podredi vašim mogućnostima i potrebama. Tokom grupnih treninga pa čak i ako se oni sprovode u malim grupama (3-5 vežbača), ovo nije realno za očekivati. Trener u tim situacijama mora da nađe kompromisno rešenje kako bi trening tekao svojim tokom i najčešće se trening odvija po kružnom principu, tj. svaki vežbač radi na jednoj stanici i nakon određenog vremenskog perioda dolazi do rotacije na stanicama. Tokom takvih treninga jako je teško svakom vežbaču pronaći idealno opterećenje, a intenzitet najčešće odrađuje sam vežbač spram trenutnih mogućnosti i raspoloženja.

            Puno sedite na poslu, počinju da vas bole leđa, glava, kolena i slično? Ukoliko imate sličnih problema, svesni ste da morate fizički da se aktivirate i želite nešto da preduzmete po tom pitanju onda je vrlo bitno da vaš trening vodi neko ko ima iskustva u treningu, rehabilitacijama i korekciji posturalnih deformiteta. Prilikom izbora adekvatnih vežbi od izuzetnog je značaja da svaka vežba bude podređena vašoj posturi i na bezbedan način angažuje mišiće kako bi posturu doveli u idealan položaj pa samim tim redukovali bolove i pomogli prevenciji eventualnih povreda. Ukoliko tokom treninga osećate bolove prilikom izvođenja vežbi morate odmah dati povratnu informaciju svom treneru kako bi se ili izvođenje vežbe korigovalo ili se promenila vežba. Ovo sve lakše je izvesti na individualnim treninzima ali takođe postoje grupno vođeni korektivni treninzi koji mogu biti od pomoći. Složićete se da je teško grupu podeliti na podgrupe sa istim ili sličnim deformitetima, ali je makar moguće da se izbegnu vežbe koje će dodatno pogoršati već narušenu posturu.

Iz svega gore navedenog jasno je da ako želite efikasan trening potrebno je da vam se neko posveti individualno, što je vrlo privlačno, ali isto tako i vrlo skupo. Ako želite razonodu i druženje onda su grupni treninzi idealno i ekonomično rešenje za vas. Na kraju krajeva ne želimo svi da budemo vrhunski sportisti ili top modeli, ali možemo uvek sebi da priuštimo neki vid fizičke aktivnosti i krenemo korak napred ka kvalitetnijem načinu života.

Za vojvodjanske.rs : : Marko Veselinović, Master profesor fizičkog vaspitanja i sporta