ХЕРОЈИ ХОЛИВУДА НА ONLINE ИЗДАЊУ ФЕСТИВАЛА МИСТЕР ВОРКИ

Међународни фестивал једноминутног и кратког филма Мистер Воркy биће одржан седми пут од 19. до 23. августа, у online формату.
У две такмичарске вечери програма једноминутних филмова, према избору селектора фестивала, филмског редитеља Марка Костића, биће приказано 80 најкраћих светских филмских остварења из 30 земаља света. О наградама у конкуренцији једноминутних филмова одлучиваће домаћи трочлани жири у саставу: Вања Ковачевић, монтажерка и редитељка, Димитрије Војнов, сценариста и филмски критичар и Владимир Грбић, позоришни и филмски глумац.

Поред такмичарског програма једноминутних филмова, по први пут ће бити приказани краткометражни филмови (дужине до 25 минута) у такмичарском програму под називом „9413“. За овај програм одабрано је 10 филмова, од којих су неки били приказани на највећим светским фестивалима попут Берлинала и Међународног филмског фестивала у Ротердаму. Одлуку о најбољим кратким филмовима донеће Greg De Cuir, филмски кустос, теоретичар и преводилац из Београда.

У обе такмичарске конкуренције биће приказано укупно 12 домаћих филмова. Девет једноминутних остварења и три краткометражна филма – „Шербет“ Николе Стојановића, „Мандела ефекат“ Михајла Витезовића и „Живот“ Ненада Теофиловића.

Главна тема овогодишњег фестивала је „The Magnificent Seven – Хероји Холивуда“, која објашњава ситуацију хероја и суперхероја у савременом свету а посвећена је Воркапићу и његовим сарадницима у Холивуду. Тему ће пратити истоимена виртуелна изложба. Од пратећих програма издвајамо Радионицу глуме, чији ментор је члан жирија Владимир Грбић, програм посвећен Владимиру Влади Петрићу, теоретичару, редитељу и професору филмске уметности, који је преминуо прошле године, као и документарну емисију о откривању спомен плоче Славку Воркапићу у Добринцима, 2006. године.

За визуелни дизајн плаката и награде фестивала побринули су се локални уметници Дејан Делић и Бранислав Црвенковић, а аутор анимираног џингла фестивала је Михајло Драгаш. Оснивач и организатор фестивала је Независни филмски центар Ворки Тим из Руме.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Рума, уз подршку локалних партнера и медијских спонзора.

Сви програми биће доступни на линковима у току пет фестивалских дана на сајту http://vorkyteam.rs/sr/festival-mister-vorky/7-festival-mister-vorky-2020-online-izdanje/, као и на друштвеним мрежама https://www.facebook.com/mistervorky/ , https://www.instagram.com/mistervorky/ и https://twitter.com/mistervorky

Анимирани џингл фестивала можете погледати на линку – https://www.youtube.com/watch?v=YJjsDIoOnrI&ab_channel=MisterVorky

Сви програми ће бити доступни онлине за бесплатно гледање у току фестивала.

Будите одговорни!

Извор: Општина Рума