HODOČASNO PUTOVANJE ZAVIČAJNOG UDRUŽENJA

Novo pokloničko putovanje Subotičana preko Srbije, Bosne i Hercegovine do Crne Gore – Zavičajno udruženje „Banija“ Subotica organizator putovanja

Sedmi put zaredom u prošlih nekoliko godina Zavičajno udruženje“Banija“ Subotica organizator je lepih pokloničkih putovanja po Srbiji,Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, navodi subotica.info. Pun autobus „Suboticatransa“ obišao je sa svojim putnicima najpre Manastir Morača, zatim su se zaputili u Manastir  Dajbabe,da bi se onda svi poduže zadržali u Manastiru Ždrebeonik na putu za čuveni Manastir Ostrog u Crnoj Gori. Prespavali su na otvorenom manastirskom prostoru ispred najvećeg crnogorskog manastira, prisustvovali jutarnjem bogosluženju i celivali mošti u ćivotu blaženopočivšeg sveca Vasilija Ostroškog, čije telo je netruležno leži godinama u Manastiru Ostrog kod Nikšića u Crnoj Gori. Subotički  autobus sa svojim putnicima krenuo je prema zacrtanoj sledećoj turističkoj destinaciji u Hercegovini, odabir je bio mnogo puta opisan u svetu grad Trebinje,jer je tu sahranjen pesnik i diplomata Jovan Dučić.Pomalo umorni putnici iz Subotice na povratku svojoj kući zaustavili su se na Tjentištu kod Foče u Republici Srpskoj,BiH, a tu se nalazi veličanstveni i dobro očuvani spomenik poginulim borcima NOB-e, sagrađen u vreme bivše Jugoslavije. Četvorodnevno putovanje završeno je po planu ,a očekuju se uskoro nova i nova putovanja.

Nije ovo prvi put da organizujemo turistička putovanja sa „Suboticatransom“ iz naše Subotice, – priča raspoloženo Željko Tintor ispred Zavičajnog udruženja „Banija“ Subotica i dodaje, – Mi smo zavičajna zajednica, koja okuplja naše novodoseljene članove u AP Vojvodini I Srbiji iz Petrinje, Gline, Kostajnice, Siska, Dvora na Uni, Sunje itd. Veoma smo složni, družimo se u slobodnom vremenu i organizujemo saborsko okupljanje,sportske susrete i turistička poklonička putovanja po Srbiji i Bosni I Hercegovini. Imamo nameru otputovati uskoro u  Grčku, Rumuniju, Makedoniju i susednu Rumuniju. Posebno raduje što su među nama na putovanjima mlade osobe, – konstatuje Željko Tintor.

Posebno smo inpresionirani boravkom u crnpogorskom Manastiru Dajbabe, gde je bogosluženje vršeno na ruskom jeziku. Iguman Danilo je Rus iz Gruzije i svi pričaju sa kojima smo se sreli tamo,da zbog njega tu uvek dolazi veliki broj vernika. Ipak, moram pohvaliti I naš boravak u Trebinju, jer sam rođenjem vezana za moju Hercegovinu. Naravno, idem i na nova buduća turistička poklonička putovanja, – kaže Slavka Lazović, poznata medicinska službenica iz Subotice.

Živim i radim u Bačkoj Topoli, sa ponosom uvek govorim da sam rođen na Baniji, to je regija nedaleko od Zagreba u Hrvatskoj. Posebno mi je drago što nas ovde u Bačkoj okuplja naše zavičajno udruženje “Banija”u Subotici, zavičaj je samo jedan kod svakog čoveka u svetu,a ovo putovanje po Srbiji,Crnoj Gori i Republici Srpskoj, BiH, svima će ostati u prelepom sećanju. Spavanje na otvorenom u Manastiru Ostrog je posebno lepo, toliko je tamo vruće da se spava na strunjačama i sa dodeljenim jednim ćebetom na betonu ispred manastira, svi srećni i zadovoljni,a jedino kada pada kiša spava se u zatvorenom prenoćištu, ali to je retkost. Čekamo novo okupljanje i nova putovanja, – jasan je u oceni delatnosti Zavičajnog udruženja “Banija” Subotica Milan Janus iz Bačke Topole.

Susret sa čuvenim jeromonahom Jerotijem u manastiru Ostrog posebno je interesantan – Sveštenik SPC Dojčilo Vlajković iz Holandije postao monah Jerotije

Nekad sveštenik SPC u Amsterdamu, Roterdamu i Flisingenu, u Holandiji je bio posebno poznat u Evropskoj uniji, ali i u svetu, jer je istovremeno bio i ispovednik utamničenim Srbima na Tribunalu u Hagu. Zna se da su kapelice za ispovedanje na Međunarodnom sudu u Hagu imali pripadnici rimokatoličke, pravoslavne aIi i drugih konfesija. Prvi pravoslavni ispovednik na tom prostoru je bio otac Dojčilo Vlajković, rođen u mestu Stave kod Valjeva. Nakon izvesnog vremena došla je odluka Vladike Luke iz Eparhije Zapadnoevropske u Parizu, da se određuje premeštaj sveštenika Dojčila Vlajkovića na drugo bogoslužebeno mesto. Međutim, to se nije nikada dogodilo, jer supruga sveštenika SPC i njegove dve ćerke nisu htele i mogle poći sa svojim suprugom i ocem. Supruga sveštenika Dojčila je zasnovala jako dobro plaćeno radno mesto na Aerodromu Amsterdam, pa nije po niku cenu htela to napustiti, a i ćerke nisu htele napustiti prelepi Amsterdam, gde su se školovale i studirale. Budući da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi sveštenik bez popadije ne može preuzeti parohiju, dogodilo se čudo, čuveni  sveštenik Dojčilo Vlajković se vratio najpre u Srbiji, kasnije je prešao u Crnu Goru i tu se zamonašio da bi danas bio jeromonah u donjem delu Manastira Ostrog. Posebno je poznat još iz Holandije, EU, jer kod njega dolaze najteži bolesni vernici od oboljenja za koje lekari govore da nema za njih leka, zavisnici, psihički bolesnici i oni koji traže put da dobiju svoju novorođenu decu. Među njima su mnogi iz Subotice, Bačke,Srbije, BiH, ali i iz EU. Sveštenik Dojčilo Vlajković je redak slučaj, gde se može videti da se jedan paroh SPC iz Evrope i sveta vraća iz bogate zapadnoevropske zemlje u svoju matičnu zemlju i potom se zamonaši u nekom manastiru SPC. To se ipak dogodilo i svi pričaju o ovom neobičnom slučaju.

Moj dobar prijatelj je bio novinar u Nemačkoj, pratio je šta se događalo za naše novine i na Tribunalu u Hagu, danas je u Subotici,Srbiji, on mi ponekad preporuči i pošalje vernike da dođu kod mene i onda im čitam molitve za zdravlje, uspešan brak i popričam sa njima onako kako to Bog zapoveda. Radim to u donjem delu Manastira Ostrog, a oduvek je poznato da u tu našu svetinju dolaze uz naše pravoslavne vernike i rimokatolički, grkokatolički I oni drugih konfesija, svi su ovde dobrodošli. Naravno, dolaze ovde i muslimani, strani državljani koji dođu na letovanje na Crnogorsko primorje i usput navrate na Ostrog, jer su čuli da pomažemo svima molitvom. Posebno česti su nekadašnji moji parohijani iz Holandije, ali i drugi iz Evropske unije, jer su čuli ili čitali o mojim svešteničkim aktivnostima u Amsterdamu i Roterdamu. Eto,
upravo su sada bili iz Subotice u poseti Manastiru Ostrog, naravno, radujem se svima koji dolaze, ali moram reći da često nemam vremena za one koji se ne najave, a hteli bi da ima čitam molitve u času kada to oni baš žele. Pozdrav svima u Subotici, AP Vojvodini i Srbiji
, – rekao je jeromonah Jerotije, nekadašnji čuveni ispovednik utamničenim pravoslavnim vernicima u Tribunalu Hag, Dojčilo Vlajković.

(riječ i slika: Borislav Eraković)

Izvor: subotica.info