„ХОРИС“ – НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ СУМИРАНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА

Пројекат „Хорис -Коњичке руте Срем“, вредан 1.417.632,24 евра, улази у саму завршницу. Европска унија је реализацију пројекта финансирала са 1.204.987,39 евра, а у оквиру „Хориса“ у Руми изграђен комплекс за коњички спорт у којем ће се, између осталог, спроводити – хипотерапија (која је делотворна за особе са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама). Јуче је у зборници Средње пољопривредно прехрамбене школе “Стеван Петровић Бриле” одржан округли сто на тему „Туризам и коњи“, а присуствовали су сви партнери у овом пројекту: Општина Рума, Општина Нијемци (као носилац пројекта), коњички клубови из Сремске Митровице и Нијемаца и румска Пољопривредне школа.

Учесници округлог стола изнели су своја запажања и утиске о пројекту, као и сугестије шта би то требало додатно побољшати. Своје мишљење изнели су и представници медија, који од самог почетка прате реализацију пројекта „Хорис“. На округлом столу су стратегијски дефинисани наредни кораци, а општи закључак је да сам пројекат након завршетка финансирања од стране ЕУ, заправо тек започиње.

Општина Рума је у оквиру пројекта „Хорис“ добила преко 400.000 евра, комплекс за коњички спорт са отвореним и затвореним мањежом је завршен, а до 30. августа ће са радом кренути и терапеутски центар, а потом и пилот пројекат – школа јахања. Координатор пројекта Драган Косановић истиче да је у Руми на пројекту „Хорис“ ангажовано 15 људи, те да се едукације и обуке приводе крају.

„Едукације су при крају, остало је још неколико часова, па почињу полагања за сертификате. У августу нам се отвара могућност да са радом почне терапеутски центар, ако не са нашим коњем, пошто је поступак набавке још у току, онда бар са коњем ког ћемо да изнајмимо. Што се тиче терапеутског јахања – хипотерапије, људе из Дневног центра и Дневног боравка за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју уводимо у тај систем. Радиће се и са млађом децом и са оним старијим, а поред тога покренућемо и школу јахања у некој тест варијанти и даћемо све од себе да то заживи у што већем обиму“, рекао је Косановић.

Владимир Вукотић, председник Коњичког клуба “Срем” Сремска Митровица, истиче да је пројекат „Хорис“ омогућио овом клубу набавку неопходне опреме, кочија, опреме за кочије, сремачке традиционалне ношње и најважније изградњу мањежа.

„Тренутно смо у фази изградње затвореног мањежа за рад са коњима, површине од око 800 квадрата, у интензивној фази су радови који би требало да буду завршени до 15. августа. Ми се у оквиру пројекта базирамо на развој туризма, укључујући у пројекат и хотел Срем, користеће и капацитете хиподрома. Развијамо нашу школу јахања, а сарађиваћемо и са центром у Руми у процесу хипотерапије и другим важним активностима“, напоменуо је Вукотић и додао да је клуб од Европске уније добио 94.000 евра, а да је укупна вредност улагања у Сремску Митровицу нешто преко 111.000 евра.

Прекогранична сарадња и повезивање Општине Рума, Града Сремске Митровице и Општине Нијемци је више него логична, јер сва три места баштине велику традицију у коњарству и настоје развијати коњички туризам сматра Мартин Николић, председник Коњичке удружења “Вранац” Нијемци.

„Наш акценат у овом пројекту је на туризму, па смо средства искористили за унапређење туристичке понуде у нашој општини, а успоставили смо сарадњу са коњичким клубом из Сремске Митровице. Изградили смо штале, асфалтирали коњичке стазе, купили опрему, седла и фијакере. Ја сам презадовољан сарадњом с партнерима, било је прилике за размену искустава, у едукацијама и на путовањима. Надамо се сарадњи и после овог пројекта“, нагласио је Николић.

Стручну подршку партнерима на пројекту пружила је и консултантска агенција за ЕУ пројекте „АгриТера“.

Извор: Општина Рума