HRANA KAO LEK I OBRNUTO

Stari rimljani jeđahu i pijahu ležeći( verovatno su zato tako i završili). Stari grci bejahu malo mudriji.   U evropskoj kulturi starog grka Hipokrata mnogi smatraju ocem medicine i tekst njegove zakletve okačen je po čekaonicama i ordinacijama. E, da bi izbegli takva mesta počujmo sta je još poručio i zapisao taj mudri i posvećeni čovek. “Neka nam hrana bude lek, a lek hrana“, poručuje iz davnina.

U današnje vreme mnoge zdravstvene tegobe se mogu, ako ne izlečiti, onda sigurno ublažiti lekovima koje je jednostavnije naći u kuhinji nego ih nabavljati preko pulta u apoteci. Prednost upotrebe hrane u ovu svrhu, osim uštede vremena i novca je izbegavanje mogućih propratnih pojava koje gotovo neizbežno prate  farmaceutske prozvode.

Za upalu ili osetljivo grlo postoje desetine narodnih lekova i saveta, spomenućemo samo par izuzetno jednostavnih.  

Beli luk ima antibiotička, antiseptička, antioksidantna i još kojekakva anti-svojstva. Ako vas zadesi upala grla ( daleko bilo) izgnječite 5 – 6 čenova u šolju tople vode i promućkajte grlo 2 puta dnenvno, osim što daje zanosni zadah ovaj sok ubija bakterije i blagotvorno deluje na upaljeno tkivo.

Još jedan kuhinjski, bez belog luka, a opet za grlo. Na vrh kašičice cimeta, komadić svežeg đumbira i čajnu kašiku meda razmutiti u šolji toploe vode i popiti. Nije obavezno, ali nakon toga slobodno možete zadirkivati one koji su pali na beli luk, pa im truba da zbog zadaha izlaze među svet, samo zato što nisu imali  strpljenja da čitaju do kraja.

Još jedan. Protiv štucanja. Kašika šećera. Kad progutate kašiku šećera bez kašike, suva zrnca šećera blagotvorno deluju na iritirani nerv koji izaziva grčenje dijafragme koja opet izaziva štucanje. So ima isti efekat –  mislim da ćemo se svi opredeliti za slatku varijantu.

Za vojvodjanske.rs :  B. M.