HUMANITARNA AKCIJA „KORAKOM DO KUĆE OD SRCA“

Humanitarna akcija „Korakom do kuće od srca“ za porodicu Dudaš koju je pokrenula grupa entuzijastičnih i humanih zrenjaninaca održaće se u nedelju 24.02. i sastojaće se iz dva dela – ultramaratona od Beograda do Zrenjanina i Svečane akademije u Kulturnom centru Zrenjanin.

Humanitarni ultramaraton startovaće 24. februara od 7 časova ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, a trkači će se okupiti sat vremena ranije na istom mestu. Trka će se završiti ispred Hrama Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva) u Zrenjaninu. Tim povodom biće ordržana Svečana akademija sa početkom u 18 časova u Kulturnom centru Zrenjanin.

Planirani program sastoji se iz više delova:

Koordinator organizacionog tima Saša Nikolić obratiće se prisutnima i dodeliti zahvalnice sportskim učesnicima i donatorima.

 -Sportski deo – u okviru kojeg će se obaviti kratak razgovor sa trkačima, a prisutni će imati priliku da prate pristizanje maratonaca u prenosu uživo na video bimu.

-Muzički deo – u okviru kojeg će nastupiti prva frula Vojvodine Aleksa Miletić iz Pančeva koji će izvesti numere na fruli i kavalu. Crkveni dečiji hor Hrama Svetog Arhangela Mihaila. Svojim glasom ovu manifestaciju uveličaće i dve solo pevačice Marija Aleksić i Milica Dosković.

– Humanitarni govor – koji će održati Mile Jurković poznatiji kao stolar Mile. Na njegovu inicijativu otpočela je akcija za porodicu Dudaš, a u protekloj godini on je odlikovan i Sretenjskim ordenom za humanost od strane predsednika države.

-Duhovni deo – beseda “Ljubav pobeđuje sve” koju će izvesti sveštenik Ruske crkve Jerej Veselin Vlaški.

U Kulturnom centru na dan događaja biće postavljene i kutije za humanitarnu pomoć kako bi posetioci mogli da daju svoj doprinos, a ukoliko privatnici i preduzetnici budu želeli da potpišu ugovor o donaciji na licu mesta organizacioni tim će im to omogućiti pre, u toku i nakon Svečane akademije.

Šestočlana poroduca Dudaš nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji, a devetnaestogodišnji David Dudaš boluje od cerebralne paralize koju prate jaki epileptični napadi, nepokretan je i vezan za kolica. Pošto nemaju kupatilo, kupaju Davida u koritu. Dudaševi žive u podstanarskoj kući, u teškoj materijalnoj situaciji i imaju rok do početka marta da se isele odatle jer se kuća prodaje.

Cilj akcije je prikupljanje novčanih sredstava u iznosu od 10.000e kako bi se porodicu Dudaš kupila kuća čime bi se našlo trajno rešenje njihovog velikog problema.