HUMANITARNI BAZAR ISPRED TURISTIČKE ORGANIZACIJE PANČEVO

Ispred prostorija Turističke organizacije Pančeva održava se humanitarni bazar, na kome se prikupljaju sredstva za lečenje Ane Iris Filiposki (2009) i Olivera Pal Gajodija (2019), navodi 013info.

Ovu humanitarnu akciju organizovali su TOP i Jasmina Petrović iz Pančeva, a na tezgi možete kupiti proizvode i suvenire i tako pomoći lečenje bolesne dece.

Ako ste u prilici da pomognete, posetite narednih dana bazar ispred Turističke organizacije Pančevo ili pošaljite SMS za Olivera 848 na 3030 i za Anu Iris 253 na 3030.

Ana je rođena 2009. Godine carskim rezom. Čim je otvorila oči, Ana je 10 minuta reanimirana i samo nekoliko minuta nakon rođenja hitno je prevezena u Institut za majku i dete.

Od tog dana kreće Anina svakodnevna borba, ne može samostalno da hoda, ne puzi, ne izgovara rečenice.

Ana je na fizikalne terapije išla i po dva puta dnevno u prvih godinu dana, provela je godinu dana u Budimpešti na tretmanima za decu koja imaju hipotoniju, bila je uključena i u tretman iz Belgije poznat kao ABR…

Svi ti tretmani doveli su do značajnijih poboljšanja i ona danas mnogo bolje sedi, sve razume, ali nerazumljivo priča i još uvek nije napravila svoj prvi korak, a ni stala na noge.

Ani su neophodne rehabilitacije, delfino terapije, logopedski tretmani, razvojni i fizikalni tretmani i sve to kako bi ona sutra mogla da trči sa svojim vršnjacima.

Oliver je rođen kao zdrava beba. Nakon mesec dana, kada su ga odveli na prvu vakcinu, doktor je primetio da nešto nije u redu sa detetom – nije pomerao ni rukice ni nogice. Upućen je u Novi Sad u bolnicu.

Nakon mesec dana hospitalizacije i brojnih ispitivanja, uspostavljena je dijagnoza. Rečeno je da Oliver boluje od smrtonosne neuromišićne bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1.

Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Sa dva ipo meseca je Oliver primio prvu terapiju. Nakon toga je bio jako slab i više vremena provodi u bolnici nego kod kuće. I sada se nalazi u bolnici, na respiratoru.

Oliveru su neophodna sredstva za lečenje u inostranstvu, za genetsku terapiju, medikamente i medicinski potrošni materijal, medicinske aparate i servisiranje istih, medicinska i ortopedska pomagala, fizikalne terapije, rehabilitacije, kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

Izvor: 013info