И БИ – КРАЉ ИБИ

Сврбија, Рушија, Северна Колера, Немција, Туркија, Ердоган, конференција за зговнинаре, глобус направљен од лопте за фитнес, тигањи, српови, левкови (којима се новинарима сипа у главу аутократска истина), ауто гуме, миксер и права правцата моторна тестера која замењује мач – само су делови онога што се могло чути и видети у синоћној представи Краљ Иби.

Невероватна костимографија и одлично дизајнирани светло и звук, сјајно су допунили место извођења представе, а то је Фирчијев студио у Новом Саду.

Ова радикална представа од свог настанка пре 120 година, није изгубила ништа током времена. Може се на разне начине поставити и тумачити, а Драмски студио младих Градског позоришта из Бечеја је у томе и те како успео, о чему сведоче силне награде које су добили на разним фестивалима.

Не зна се да ли је гори краљ или сервилни поданици, сви похлепни, прождрљиви и превртљиви. Краљ насилно долази на власт, обрачунава се са судијама, новинарима, порезницима, вара и ратује  –све је то актуелно и код нас и у свету.

Надам се да нећемо дуго чекати следеће гостовање ове одличне глумачке поставе из Бечеја. Јер, ако не можете да промените стварност – бар јој се насмејте. Или начудите. Или наругајте!

И ја то урадих, за Vojvodjanske.rs: В. Раонић