И КРОЗ КУЛТУРУ СРПСКО-МАЂАРСКА ПРОЖИМАЊА СУ ТРАДИЦИОНАЛНО ДУБОКА

„Заиста ми је изузетно задовољсво што сам у прилици да вас, у име Покрајинске владе и лично име, поздравим вечерас, на почетку још једног издања „Месеца српске културе“, изузетно значајне манифестација која, ево већ готово једну целу деценију, у целој Мађарској афирмише нашу културу“ рекла је синоћ, поздрављајући присутне у будимпештанском Текелијануму, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Културни и докумнетациони центар Срба у Мађарској, девету годину за редом организује „Месец српске кулуре“, као највећу и најпосећенију манифестацију српске заједнице, а ове године она је почела, како и сама Милошевићева каже, концертом колега из београдског квинтета „Алтро“. Посебно ми је драго што је ово, прво вече посвећено Петру Стојановићу, нашем значајном композитору, рођеном Будимцу, који је значајна дела најпре остварио у Аустроугарској, а после Првог светског рата и у Краљевини Југославији.

Дозволите ми, нагласила је ресорни секретар, да ову прилику искористим и за реч-две о ширем контексту у којем се ова манифестација одвија. По општој оцени, односи наших двеју земаља, Републике Србије и Републике Мађарске, на највишем су нивоу у историји и то отвара простор за плодну сарадњу у свим областима.
Укључујући, разуме се, и област културе која, сама по себи, најлакше превазилази било какве границе и у којој су српско-мађарска прожимања традиционално дубока и, рекла бих, обострано плодна.

„Месец српске културе“ који неће обухватити само музику већ књижевност, позориште, сликарство и друге гране уметности, али и неговања и чувања нашег језика ће томе, без сумње, дати значајан допринос. Зато организатори ове манифестације свакако заслужују и признање и пуну подршку за своје прегнуће.

Дозволите ми и да, на самом крају, нагласим да су Секретаријат на чијем сам челу и Покрајинска влада у целини, подршку очувању и развоју наше културе и информисања на српском језику у земљама у окружењу, укључујући наравно и Мађарску, издвојили као један од својих приоритета. Стога ће подршка овим областима и оваквим манифестацијама у времену које долази сигурно бити већа него до сада и у нама ћете, увек, имати сигурног и посвећеног партнера и сарадника.
У то име, још једном вас најсрдачније поздрављам и манифестацији „Месец српске културе“ желим много успеха и дуго трајање!

Учеснике манифестације поздравио је в.д. директора Културног и документационог центра Срба у Мађарској, Милан Ђурић, као и Владика будимско-темишварски Лукијан.

Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама