И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ФИНАНСИЈСКА КОРИСТ ОД ПУШТАЊА У РАД ПРЕЧИСТАЧА

Новоизграђени пречистач отпадних вода, чију је изградњу финансирало Министарство привреде Републике Србије, од 1. марта је званично почео са радом. Смештен у Западној индустријској зони намењен пре свега компанији „Хачинсон“, али и другим компанијама које имају потребу пречишћавања отпадне воде, финансиран је од стране Министарство привреде са 100 милиона динара, док је локална самоуправа издвојила скоро 20 милиона за изградњу приступног пута ка пречистачу и неопходне канализационе и водоводне мреже. Pадове на трафостаници вредне близу 8 милиона динара Општина Рума je заједно суфинансирала са Електродистрибуцијом.

У друштву председника Општине Рума Слађана Манчића, његових најближих сарадника и начелника Сремског управног округа Перице Гаковић, пречистач је данас обишао државни секретар у Министрарству привреде Драган Стевановић, који је имао прилику да се увери да је за потребе привреде, а у сврху очувања животне средине, изграђено модерно постројење са напредном технологијом.

Државни секретар је оценио да пречистач у Руми, материјални доказ да ствари, када сте посвећени, одговорни, држите дату реч могу и треба да се заврше, те да је корист од пречистача вишеструка, јер ће поред очувања животне средине компанија „Хачинсон“, у којој ради 1.350 радника, имати могућност да се несметано и релаксирано развија и повећава производњу.

„Општина Рума је општина са којом вреди сарађивати. Ми смо у партнерском односу по овом пројекту још од 2015. године. Министарство привреде је за ову сврху определило сто милиона динара. Подсетићу вас да смо кроз подстицајна средства нешто мало мање од два милиона евра определили инвеститору „Хачинсон“. За паметне, рационалне и одговорне ствари у Руми има слуха, држава то уме да препозна и ми ћемо у духу такве политике таквих интенција даље да се држимо. Захвалио бих се инвеститорима на разумевању на чињеници да поштују наше потребе да чувамо животну средину, да поштујемо стандарде Европске уније за коју сматрамо да једног дана требамо да будемо њен члан“, рекао је Стевановић и додао је Рума у протеклих неколико година постала лидер када су инвестиције у питању.

„Четири инвеститора су дошла са којима смо ми кроз подстицаје радили и сарађивали, вредност пројеката је преко 40 милиона евра, вредност наших подстицаја је преко осам милиона евра и сваки уложени евро кроз подстицаје које је држава овде определила испоставило се да је заиста вредан и више него што он то реално јесте. Рума је са зачеља, када говоримо о лествици општина у Републици Србији, за један врло кратак период постала једна од најозбиљнијих, најразвијенијих општина у Србији. Ја верујем да ће у врло кратком периоду председник имати проблем да нађе радну снагу“, изјавио је Стевановић и истакао да је Рума општина понос Републике Србије, са којом Министарство жели да сарађује, јер види да то има ефекта.

Стевановић је напоменуо и да је држава уложила много средстава и у развијење индустријске зоне „Румска петља“, те да је многе пројекте Општина Рума суфинансирала што је јасан показатељ да је то снажна локална самоуправа са консолидованим јавним финансијама.

Uručenje poklonaПредседник Општине Рума Слађан Манчић је нагласио да ни ове инвестиције, као ни свих осталих, не би било да држава није помогла и директно учествовала у реализацији пројеката, пре свега кроз субвенционисање. Председник Манчић је казао да је пречистач завршен у року, 22. јануара, да је у фебруару спроведено пробно пречишћавање отпадне воде, а од 1. марта он ради пуним капацитетом.

„Уговор између нашег „Водовода“, који управља пречистачем и компаније „Хачинсон“ је потписан, од марта је кренуло пречишћавање воде пуним капацитетом. Захваљујући томе наш општински буџет је у многоме растерећен. У протекле три године смо укупно издвојили око 47 милиона динара за одвожење отпадне воде из компаније „Хачинсон“, што смо радили посредством фирме „Јакоб Бекер“. Сада је потписан уговор са „Хачинсоном“ и одређена је цена по кубику пречишћене воде коју ће та компанија сада нама плаћати. Сада тих 47 милиона можемо да усмеримо на друге ствари школе, вртиће, путну инфраструктуру, спорт“, поручио је Манчић и напоменуо да је „Хачинсон“ у протеклој години остварио производе у вредности од 50 милиона евра пласирао на инострано тржиште.

У знак захвалности на искреној сарадњи и финансијској подршци Министарства привреде, први човек румске општине је државном секретару Стевановићу поклонио примерак монографије „Рума у Срему кићеном“.

Извор: Општина Рума