ИДЕАЛНО ВРЕМЕ ЗА КАЛЦИЗАЦИЈУ ЗЕМЉИШТА

У јесен узорана зимска бразда поспешује усвајање зимских падавина кише и снега. Орањем земљиште постаје растресито, што потпомаже разградњу органске материје а то доводи до ослобађања хранива и до боље биолошке активације.

Основни предуслов за квалитетно извођење дубоког орања је повољно стање влажности земљишта. Од пољопривредника се тражи примерено коришћење механизације, односно да се она не користи на пољопривредним површинама ако је земљиште забарено, поплављено или прекривено снегом.

Међутим, сада је одличан период и за примену калцизације земљишта уз примену органског ђубрива јер су приноси ове године били високи, а високи приноси изнели су и много хранива из земљишта.

Због отежане механичке обраде калцизацију је идеално обавити по сувом времену (у летним месецима) и по смрзнутом (калцизација зими). Обавезно пре обраде земљишта јер се треба добро помешати са дубљим слојевима – киселост је увек више израженија у дубљим слојевима поготово на нижим подручима, односно земљиштима теже пропустљивости.

Многе предности зимске калцизације

  • ако се обави пре јесењег орања, долази до неутрализације киселости земљишта у дубљим слојевима
  • ако се примени по смрзнутом земљишту, биће лакша механичка обрада
  • калцизација у овом периоду (шест месеци пре сетве или садње) имаће већи ефект код наредне културе јер ће се пХ подићи
  • надокнађују се хранива (Ца и Мг) изнешена приносом

У рано пролеће, чим се стекну услови и стање земљишта то омогући, треба зимску бразду затворити дрљачом како би се прекидањем капиларног тока спречило испаравање влаге накупљене током зиме. Пролећни ветрови доприносе бржем губитку влаге из отворених бразда. Затварањем бразди на површини ствара се изолациони слој, земљиште се брже загрева и суши, а влага се чува у дубљим слојевима.

Извор: Пссс