ЈАЧАЊE САРАДЊЕ АП ВОЈВОДИНЕ И БАДЕН-ВИРТЕМБЕРГА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас делегацију из немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг, на челу са министром за правду и европска питања Баден-Виртемберга Гвидом Волфом.

Данашњи сусрет био је прилика да се анализира досадашња сарадња АП Војводине и Баден-Виртемберга и договорe нове везе за будућност, у циљу даљег јачања добрих политичких и економских односа двеју регија.

Мировић је нагласио да је посета високе делегације из Немачке одраз континуитета у доброј институционалној и пословној сарадњи АП Војводине, Баден-Виртемберга и Дистрикта Штутгарта, те да је и врста охрабрења да, у сарадњи са најразвијенијим немачким регијама, можемо дати додатни импулс у развоју Србије.

Председник Покрајинске владе и министар Волф су током сусрета оценили да је у заједничком интересу да се обнови сарадња АП Војводине и Дистрикта Штутгарт, која је формализована изјавом о намерама потписаном 2014. године, када је у одређеним аспектима трасиран пут сарадње у различитим областима.

Председник Мировић је у разговору нагласио да, поред тога што је Немачка јадан од водећих политичких партнера Србије, постоји велики потенцијал за повећање економске сарадње. Он је додао да је интерес српских компанија за сарадњу са Немачком исказан у различитим областима, те да је, с друге стране, у Србији и Војводини створена повољна пословна клима и стабилно окружење за пословање страних компанија.

Председник Покрајинске владе је подсетио да у Војводини већ послују 43 компаније из Немачке, у којима је запослено 15 хиљада радника.

„Наша идеја је да промовишемо потенцијале које имамо и да кроз сарадњу привредника, развојних агенција и привредних комора обезбедимо још улагања у покрајину Војводину“, казао је председник Мировић.

Мировић и Волф су током сусрета разговарали и о европској агенди и европским питањима. У том сегменту, како је Мировић нагласио, АП Војводина има чиме да се похвали, јер је у поглављима која се тичу Војводине у оквиру националног програма интеграције Србије у Европску унију, постигла значајне успехе. Он је нагласио да су представници Војводине укључени у радне групе које баве питањима мањинских права, регионалних политика, заштите животне средине и сарадње са суседним регијама.

Председник Мировић је такође изјавио да Војводина остварује успешну регионалну сарадњу са 26 региона, махом европских, те да се, као је додао, наша политика уклапа у европски дух, јер делимо исте вредности.

Министар Волф је нагласио да Немачка пружа подршку Србији на европском путу, те да жели да јој пренесе искуства која ће јој помоћи у процесу евроинтеграција. Он је похвалио напоре Војводине у јачању регионалне сарадње и реализације заједничких пројеката са другим европским регијама. Он је изјавио да је Европа та заједничка тема која повезује АП Војводину и Покрајину Баден-Виртемберг, јер је она право место за развој региона, које карактерише разноврсност и посебни културни идентитети.

Састанку су присуствовали потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и потпредседник и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић.