ИГОР МИРОВИЋ ОДРЖАО СВЕТОСАВСКУ БЕСЕДУ У СКОПЉУ

Игор Мировић одржао је Светосавску беседу вечерас у Скопљу, на свечаној академији поводом Дана Светог Саве, на којој је говорио председник Републике Србије Александар Вучић.


Честитајући празник, Мировић је подсетио на то да је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, Свети Сава, поставио чврсте темеље наше цркве и да је она постала и остала једини духовни и политички континуитет у нашој историји од тог времена до данас.
„Без тог јединог и спасоносног континуитета тешко да бисмо као народ претрајали, јер нас је само он, кроз векове таме и страдања, подсећао и опомињао ко смо и шта смо упркос свим недаћама. И то нам говори и данас, истовремено нам показујући пут којим треба да идемо и у вековима који долазе“, истакао је Мировић.
Према Мировићевим речима, време Светог Саве је истовремено и време када се, његовом заслугом, до небеса уздиже и Хиландар као прво и најважније у низу наших духовних исходишта.
„Данас, после више од осам векова Савине бесмртности, можемо се осврнути и на државнички и просветитељски рад нашег првог архиепископа, и оног вештог дипломату који је – на тим путевима – мирио државе и народе, истовремено градећи, издижући и афирмишући идентитет свог народа и његове државе, идентитет сасвим особен, препознатљив и незаобилазан у целом тадашњем и данашњем цивилизованом свету“, нагласио је Мировић.
Мировић је навео да је у широком спектру нијанси којима и данас светли велико и непролазно дело које нам је Свети Сава оставио и које га је издигло изнад свих других великих личности у историји нашег народа, најсветлија она која нас учи саборности и слози.
„Импресивно и непролазно дело највећег српског светитеља и просветитеља сасвим сигурно је обасјавало и обасјава пут и свима онима који су се, од тада па све до данас, предано борили и који се и даље боре за слободу, суверенитет и просперитет нашег народа, стално нас подсећајући на то ко смо били, какви смо данас и какви треба да будемо и у времену пред нама“, рекао је Мировић.
Дан Светог Саве, 27. јануар, национални је празник Срба у Северној Македонији.