II СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА – НОВА ИНВЕСТИЦИЈА У ИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ „РУМСКА ПЕТЉА“

Општинско веће донело је данас Одлуку о избору организације за процену тржишне вредности грађевинског земљишта и то парцеле бр. 12156/15 К.О. Рума, површине 19.867 м2. Наиме, италијанска компанија Техностил је изразила жељу да купи близу два хектара земљишта на локацији „Румска петља“ и то је нова инвестиција која ће се реализовати у наредном периоду, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

Процену вредности земљишта ће обавити Министарство финансија, односно Пореска управа – филијала у Сремској Митровици. Италијанска компанија се бави пројектовањем и производњом челичних елемената, односно елемената и котлова за пећи високог капацитета, за пећи која се користе у челичанама и топионицама и по томе је јединствена у Србији, истакао је Манчић.

Инвестициони тренд на територији наше општине се наставља. Оно што ме радује је чињеница да Техностил жели већ у марту-априлу да та прва хала од 4.000 квадратних метара буде изграђена, а у плану је до 2023. године изградња још три хале. Стигло је писмо о намерама, по добијању процене вредности земљишта расписаћемо оглас и по закључењу уговора о преносу власништва кренуће се у реализацију те инвестиције. Морам да напоменем да компанија Техностил послује у Сремској Митровици од 2014. године, а од пре две године раде и на територији наше општине где су у подзакупу. Тренутно запошљавају 40 радника, план је да запосле још 35 радника„, казао је Манчић.

„Ми у овом моменту не јуримо инвестиције које могу да запосле 1.000 или више људи, те људе више немамо, нама су овакве или сличне инвестиције добродошле у овом моменту.  Поготово када узмемо у обзир да половина од тих људи који ће добити посао мора да буде високообразована.  Са друге стране остварићемо приход од пореза на имовину, приход од продаје парцеле, упослићемо грађевинску оперативу, и у будућности остватити приход и по основу пореза на зараде“, поручио је први човек румске локалне самоуправе.

Већници су изгласали и Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе Општине Рума за 2017. годину, као и Предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Општинској управи Општине Рума и Општинском правобранилаштву Општине Рума.

Усвојеним одлукама се стварају предуслови за најављену модернизацију и рационализацију у јавном сектору и спајање јавних предузећа „План“ и „Паркинг и инфраструктура“ у једно ново предузеће.

„Сматрамо да ће ново предузеће радити и ефикасније и да ће трошкови бити далеко мањи. Планирамо да то ново предузеће буде са максимално 15 запослених сталних радника, а тренутно их имамо 30, стога је неопходна одлука да у одређеним јавним предузећима и Општинској управи подигнемо број извршилаца за број људи који планирамо пре свега да им понудимо да пређу у та јавна предузећа или Општину. То је посао и процедура који ћемо радити у наредном периоду с обзиром да смо задужили правнике из Општинске управе да тај поступак до 22. децембра приведу крају, јер смо одредили датуме седница Општинског већа и Скупштине, да све прође и АПР, да одрадимо како треба и мислимо да ће 22. децембра на Скупштини то ново предузеће бити коначно стављено у функцију. На тај начин ћемо уштедети, од два менаџмента имаћемо један, један надзорни одбор, једно јавно предузеће које неће морати да буде у закупу, много уштеда се једне стране и са друге стране одређени људи у тим предузећима и који важе за стручњаке могу својим искуством и знањем да појачају Општинску управу и нека друга предузећа“, оценио је Манчић.

На седници је усвојена и иницијатива за покретање поступка размене непокретности, а реч је о згради Радничког универзитета. Зграда Радничког универзитета је једним делом у приватном власништву, другим делом у општинском власништву. Простори су измешани, како на левој, тако и на десној страни, стога ће се разменом приступити разграничењу простора.

„Зграда је тако изграђена да може физички да се подели и да се зна шта је наше, а шта приватно власништво“, рекао је Манчић.

На седници Већа подељено је и 6,5 милиона динара верским заједницама. 6,2 милиона динара је додељено по основу конкурса намењеног верским заједницама, а 300.000 по основу захтева за помоћ Вазнесењске цркве у Руми и средства ће бити искоришћена за ремонт звона на цркви.

Конкурс:

1) Римокатоличкој жупи „Узвишења Св. Крижа“ у Руми –  200.000 динара;

2) Српској православној црквеној општини Рума – Храму Сабора Српских Светитеља – 2.000.000 динара;

3) Српској православној црквеној општини Краљевци –  300.000 динара;

4) Српској православној црквеној општини Рума – Храму Силаска Светог Духа на Апостоле – 3.700.000  динара.

Што се тиче епидемиолошке ситуације, закључно са јучерашњим даном у румској општини је седморо људи заражено корона вирусом. У протеклој седмици није било новозаражених, али је свакако упућен апел људима да воде рачуна о себи и о другима, те да се придржавају савета и препорука струке.

За санирање последица пожара на кући Рачак Сеферђану из Грабоваца је одобрена једнократна новчана помоћ од 50.000 динара.

Извор: Општина Рума