IMA LI SMISLA SADITI MALINU?

Proizvođači traže jasan stav države o perspektivi malinarstva u Srbiji. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da sa malinarima ne mogu da razgovaraju o njihovom odnosu sa hladnjačarima.

Kako je za Politiku rekla Slađana Stanković, predsednica skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice, posle prošlonedeljnog sastanka sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i trgovine, sve je jasnije da nema ozbiljnog plana za unapređenje malinarstva i ekonomskog položaja proizvođača.

”Već dve godine traje naša borba bez ikakvih rezultata. Uporno pokušavamo da od Ministarstva trgovine dobijemo relevantne podatke o uvozu, izvoznim cenama maline kao i količinama tog voća koje stiže iz Bosne, a meša se sa domaćom”, kaže Stankovićeva i dodaje da su zbog sve lošijeg materijalnog položaja, proizvođači sada zatražili od države da se izjasni ima li smisla saditi malinu i perspektive za ovaj sektor voćarstva kojim smo se nekada ponosili.

”Stav države je da ne može da daje takve procene. Kažu da će sve probleme rešiti Radna grupa za malinu koja se sastala svega dva puta u ovoj godini. Smatramo da je neozbiljno kada država nema plan razvoja niti prognoze, ne može se baš sve prepustiti tržištu”, istakla je Stankovićeva i dodala da proizvođači neće odustati od borbe da zaštite svoje ekonomske interese.

Kako je preneo Glas zapadne Srbije, na nedavnom sastanku predstavnika resornog ministarstva i proizvođača malina zapadne Srbije, u Užicu, o ceni nije bilo reči.

Navodi se da je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, Senad Mahmutović, izjavio da su sva obećanja koje je Ministarstvo poljoprivrede dalo malinarima ispunjena. On je rekao da o cenama nikada nije pregovarano jer to nije u njihovoj nadležnosti i ponovio raniji stav da država ne može da određuje cenu.

”Mi sa malinarima ne možemo razgovarati ni o njihovom odnosu sa hladnjačarima, njihovim dugovanjima, jer to je posao za MUP i tužilaštvo”, naglasio je Mahmutović. Na sastanku se razgovaralo i o neisplaćenim dugovanjima hladnjačara prema proizvođačima i drugim temama vezanim za proizvodnju i plasman ovog voća.

Izvor: Politika