ИНЂИЈА И ПАВЛОВСК ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ

Блиски контакти Србије и Русије манифестују се и на локалном ниову, па су тако Општина Инђија и Општина Павловск потписали Меморандум о сарадњи као иницијални акт са циљем братимљења двеју општина.

Меморандумом, који су потписали председник општине Инђија Владимир Гак и председник општине Павловск Вјечислав Алексејевич Шчербаков, предвиђена је сарадња у области културе, образовања, спорта, привреде и размена искустава у функционисању локалне самоуправе.

Предвиђене су међусобне посете ученика и студената у циљу унапређења у области образовања и напретка у истраживању у бројним образовним дисциплинама. Обзиром да Павловск има успешне спортске клубове договорено је да екипе долазе једни код других у време припремног периода или спортских турнира.

Један од важних тачака Меморандума јесте успостављање пословних контаката привредника са територије општине Инђија и Срема са привредницима из општине Павловск и Вороњешке губерније.

Ближе упознавање традиције, обичаја, народне ношње, игара и других специфичности успоставиће се учествовањем културних и уметничких организација на манифестацијама које буду организовали ове две општине.

Српски и руски народ повезују много заједничких историјских догађаја, а овим Меморандумом се још више повезујемо, рекао је председник општине Инђија Владимир Гак.

„Потрудићемо се да овај споразум заживи са оним циљем због које смо га потписали а то је да у што краћем периоду донесемо званичну Повељу о братимљењу Инђије и Павловска како би наша сарадња и формално могла да започне на начин како ми срцем желимо. Надам се да ће много деце и грађана Павловска у наредним годинама и деценијама посећивати Инђију, Срем и Србију али и да ће наши грађани имати прилике да ближе упознају Русију и Павловск.“

Гак се захвалио свим људима који су допринели да дође до ове сарадње а нарочито оцу Игњатију Шестакову који је несебично уложио велику енергију да повеже две општине.

Павловск и Инђија су приближно исте величине и броја становника, а руски град спада у један од најразвијенијих општина Вороњешке области.

Председник општине Павловск Вјачеслав Шчербаков рекао је да је ово почетак сарадње и пријатељства који ће донети много заједничких активности.

„Ми се данас спријатељујемо пре свега због наших млађих генерација, која би у будућности продужила нашу сарадњу, међусобну љубав и пријатељство. Захваљујем вам на топлом пријему, гостопримству и љубави српског народа.“

Свечаности потписивању Меморандума о сарадњи присуствовао је и главни саветник амбасаде Руске Федерације Александар Конанихин.

За време боравка у Инђији, делегација Павловска је имала низ радних састанака са представницима инђијских компанија, локалне самоуправе, спортских екипа, а и обишли су неколико цркава и манастира Фрушке горе као и спомених црвеноармејцима.

Иначе, Павловск је основао руски император Петар Велики 1709. године као војно бродоградилиште и тврђаву коју су изградили шведски војни заробљеници. Ту су прављени војни бродови где су настали зачеци будуће моћне руске флоте, али је подигнуто и неколико тополивница и ливница метала. У то време град су називали малим Санкт Петербургом и био је један од најуређенијих градова Вороњешке губерније. Олга Романова, сестра цара Николаја II, подигла је женску гимназију, Богословију и друга здања која су данас споменици културе.

Данас је Павловск развијен град у коме живи 28 хиљада православног становништва у коме се налази највећи комбинат за вађење и прераду гранита у Европи.

Извор: Општина Инђија