ИНЂИЈА СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖАВА ДАН ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

На Митровдан, 8. новембра, Инђија ће свечано обележити 102 године од ослобођења у Првом светском рату. Општина Инђија је у сарадњи са Културним центром, Туристичком организацијом општине Инђија и Удружењем Краљевина Србија припремила богат културни програм који ће започети већ од понедељка, 2. новембра.

Наиме, у понедељак у 14 часова у малој сали Култуног центра заказано је отварање изложбе „Оружје наших победа 1914-1918.“ аутора Бранислава В. Станковића где ће посетиоци моћи да погледају наоружање које је славна српска војска користила у борби против освајача. Изложба ће трајати све до 15. новембра.

Исти аутор одржаће у суботу, 7. новембра, промоцију своје књиге под називом „Српска војска-оружје наших победа 1914-1918.“ у Народној библиотеци „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији. Промоција ће почети у 18 часова.

На сам дан ослобођења, 8. новембра, у Културном центру биће одиграна монодрама „Милунка“ српске глумице Весне Станковић са почетком у 17 часова.

Пре тога, тачније у 15 часова, биће отворена изложба фотографија „Велики рат у боји“ аутора Зорана Бојовића која ће том приликом бити постављена на платоу код споменика Милунки Савић, а која ће касније бити пресељена испред Културног центра.

Делегације Општине Инђија, Војске Србије, Удружења Краљевина Србија, СУБНОР-а и осталих патриотских организација положиће венце на споменик српској хероини Милунки Савић и краљу Петру I Карађорђевићу у парку Краљице Марије.

Иначе, Инђија је на Митровдан 1918. године ослобођена уласком српске краљевске војске на чијем челу је био поручник Јулије Вапа.

Да подсетимо, на стогодишњицу ослобођења Инђије 2018. године локална самоуправа је организовала величанствену параду и програм у спортској дворани какав није виђен нигде у Србији. Учествовало је преко 1300 ђака основних и средњих школа из Инђије, припадници Војске Србије и полиције, бројна удружења, невладине организације и бројни актери који су својим залагањем за одржавање манифестације оставили неизбрисави траг у историје Инђије. 

Извор: Општина Инђија