ИНТЕРКУЛТУРАЛНА РАЗМЕНА – ТРОГЕН 2019

Шест чланова Клуба толеранције ССШ „Бранко Радичевић“ из Руме, чији је координатор Ивана Станковић, боравили су у Дечијем селу „Pestalozzi” у Швајцарској у периоду од 24.01. до 7.02.2019. године. Клуб и школу су представили: Анастасија Петровић, Јелена Грујичић, Александар Теодорчевић, Никола Марин, Мирослав Честић и Никола Шофаузер, са професорком Јасмином Марић. Велику подршку и ове године имали су од директора школе Мирка Зрнића као и Општине Рума.

Циљ овог програма размене је да се млади из различитих делова Европе упознају, представе своју културу, религију и обичаје, али и да упознају туђу, како би тиме проширили сопствене видике, разбили стереотипе и предрасуде, што је предуслов мирног и толерантног суживота.

Поред наше школе из Руме, у програму размене су учествовали и ученици и њихови супервизори из шест градова из Војводине – Кула, Бечеј, Бачка Паланка, Инђија, Сомбор и Суботица. Пут до одредишта је био веома занимљив, јер су се ученици међусобно упознавали, зближавали и био је то увод у дивна пријатељства која су се развила током боравка тамо.

Ове године је интеркултурална размена била са Пољском. Ученици су имали свакодневне радне обавезе – два пута дневно су имали радионице у трајању од по три сата. Радионице су водили угледни педагози из „Pestalozzi“ фондације.

Ученици су се упознали са појмом идентитета, дискриминације, стереотипа, предрасуда; дискутовали су о тим темама са својим вршњацима, са циљем да продубе своја знања, како би ширили идеје толеранције и антидискриминације у својим мултикултуралним срединама. После 17 часова су имали слободно време, које су проводили са новим другарима из Пољске. Викендима су биле организоване екскурзије, па су „Бранкови“ ђаци обишли Луцерн, Цирих, Рајнине водопаде, Технораму и сликовити градић Шофаузен. Боравак у Швајцарској је драгоцено искуство и за ученике и за њихове професоре.

Извор: Општина Рума