ИРИШКИ СРЕДЊОШКОЛСКИ ПАРЛАМЕНТ СИНОНИМ ЗА ХУМАНОСТ И ИНИЦИЈАТИВУ

Кажу да на младима свет остаје, а ако судимо по ученицима Средње стручне школе „Борислав Михајловић Михиз“ и њиховом парламенту, смеши нам се светла будућност. Наиме, ученички парламент „Михизове школе“ годинама активно и вредно ради на томе да школу претвори у место у ком ће се радо боравити, да помогну онима којима је најпотребније, али и да учине нешто корисно за заједницу. 

Ученички парламент постоји у свим основним и средњим школама, а циљ његовог постојања је решавање ученичких питања, заштита права ученика, помоћ ученицима са хендикепом, сарадња са школским секцијама и организовање разноразних догађаја. Председник ученичког парламента у иришкој средњој школи, Вукашин Теодоровић, сада је четврти разред смера Кулинарски техничар и његов је члан од почетка школовања. 

– За ове четири године колико сам у парламенту могу да кажем да сам јако задовољан радом. Мишљење и идеје које исказујемо и спроводимо у дело  кроз парламент цењени су у школи и то нас мотивише да радимо више. По причи другара из других школа парламент нема скоро никакву улогу, тако да морам да кажем да смо стварно посебни – рекао је Вукашин. 

Ученички парламент организовао је до сада више хуманитарних продаја колача, представа, а пре месец дана на школском терену организовали су хуманитарни турнир у баскету „један на један“. Према речима Стевана Јакоповића који је трећи разред смера Винар/виноградар техничар, члан парламента и победник овог турнира, одзив је био одличан. 

– Котизација за учешће била је 500 динара, а новац је намењен ученицима наше школе који су слабијег имовинског стања. Одзив је био одличан, имали смо шеснаест играча, а акцији су се одазвали бројни ученици и сви наставници из школе. Леп начин да се са мало много учини – закључио је Јакоповић. 

Да је парламент простор где млади могу да учине нешто добро за заједницу, али и да се уче одговорности и да развијају своје таленте, сложили су се наши саговорници, и најавили хуманитарни концерт који планирају да организују око Нове године.

– Представа „Маратонци поново трче почасни круг“ коју је извела наша драмска секција поводом Дана школе прошле школске године наишла је на позитивну критику, а многима од нас била је прилика да откријемо једну нову своју способност и склоност, односно да спознамо да волимо глуму. Имамо доста ученика који свирају неки инструмент, тако да сада овим концертом желимо да помогнемо онима којима је најпотребније, али и да покажемо шта још умемо – додао је Вукашин. 

Поред хуманитарног рада, ученици Средње стручне школе радо учествују на свим локалним манифестацијама, тако да ће у њиховим кулинарским мајсторијама имати прилику да ужива свако ко у петак 22. новембра посети Винску улицу у Иригу и 12. „Мачков дан младог португизера“.

Извор: Општина Ириг