ИРИЖАНИ У ПОЉСКОЈ

У оквиру 23. сусрета „Регије и европске интеграције“ који је одржан од 6. до 9. јуна 2019. године у Пољској, град Ујазд, присуствовала је први пут и делегација из општине Ириг. Представници наше општине и једини представници Републике Србије који су присуствовали састанку су председник општине Ириг, Стеван Казимировић и директор Агенције за рурални развој општине Ириг, Федор Пушић.

Као стални партнери на предметном састанку, већ пуних 14 година, па и овај пут, учествовале су делегације из општина: Белтинци, Цанкова, Ормож, Тишина, Лендава и Горњи Петровци из Словеније. Град Таснад из Румуније и Цимислиа из Молдавије су на пројекту пуних 9 година, а последњих година и Фонд ЛВА из Белорусије. На конференцији су присуствовале и делегације из Пољске и то град Ујазд, Ленчица, Кутно, Лоњич, Колушки и Мезно.

Теме о којима се разговарало су: сарадња на међународном нивоу, размена искустава, добра пракса на локалном нивоу.

Учесници су у оквиру овог састанка посетили и општине Ујазд, Ленчицу, Колушку и Мезно које су представиле све заједничке пројекте реализоване са партнерима из организације „Регије и европске интеграције“. Пројекти који су најзаступљенији су из домена образовања, културе и инфраструктуре.

Делегације учеснице састанка су имале прилику да посете поједине образовно- културне пројекте, и то: Дом културе у Ујазду, Дегустациона сала у Ујазду, Регионална градска кућа у Ленчици, Архиколегиј, регија Ленчица, Музеј-замак Кролењски у Ленчици, општина Колушка – презентација образовно-инфраструктурних пројеката, Дегустациона сала у Колушки, општина Мезно, Музеј народноослободилачке војске у Мезну.

Другог дана састанка, приликом посете општини Колушка, директор Агенције за рурални развој општине Ириг презентовао је привредне и туристичке потенцијале општине Ириг и приказао промотивни филм о њој.

Током посете општини Мезно, делегације учеснице састанка, међу којима је и наша општина, потписале су споразум о сарадњи чији циљ је европска интеграција.

– Овим споразумом општини Ириг се отварају могућности учешћа на новим претприступним фондовима, чије се отварање очекује од 2020. године. Сарадња са Општином Ујазд се наставља, тако да посету њихове делегације очекујемо већ у септембру ове године за време „Пударских дана“ у Иригу – рекао је председник Казимировић.

Извор:  Општина Ириг