ISKORISTITE OPALO LIŠĆE

 Za razliku od uobičajenog komposta koji se dobija  grejanjem i radom bakterija, kompost od suvog lišća je sporiji proces. Odvija se na hladnijem vremenu  uz pomoć gljivičnog truljenja.

Sakupite opalo lišće u senoviti ugao bašte ili mrežom ogradite prostor zapremine otprilike jednog kubnog metra. Skupljeno lišće ravnomerno rasporedite. Povremeno proveravajte vlažnost ukoliko počne da se suši, zalijte ga vodom.

U slučaju da nemate pogodan prostor koji se može ograditi,  preostaje opcija da lišće stavite u veće kese za smeće. Dobro navlažite, zavežete, izbušite rupe sa strane da se provetrava. Proveravate nivo vlažnosti otprilike jednom mečno.

Potrbno je šest meseci do godinu dana da se lišće ubuđavi. Ako ovo uradite u jesen moći ćete koristitit već sledećeg proleća.

Kako ubrzati proces

Iseckajte lišće, pre nego poslažete ilii stavite u vreću, pređite nekoliko puta kosiicom i usitnite ga.

Pretresite gomilu vilama ili grabljama svakih par nedelja,ukoliko je u vrećama dobro ih istumbajte ili protresite.

Da bi se održala vlažnost prekrijte lišće ceradom ili najlonom.

Smesa je spremna za uputrebu kad postane braon boje i mrvi se u rukama. Pokazala se uspešna kada se meša a zemljom za gajenje kućnih biljki u saksijama u zatvorenom prostoru.

Kad već mora da se skuplja opalo lišće sa dva ili dvadesest stabala (zavisi koliko imate)  osim utrošenog truda nije na odmet i ovako ga iskoristiti.

Za vojvodjanske.rs: B. M.

p.s. po želji autora teksta, dopunjavamo prilog pesmom.