ISPISANA STRANICA SPORTSKE ISTORIJE GRADA – ZASIJALI REFLEKTORI NA GRADSKOM STADIONU

Gradski stadion u Karađorđevom parku u Zrenjaninu zasijao je sinoć po prvi put u svojoj istoriji, nakon izgradnje 1953. godine, kada je na njemu bila drvena tribina za 3.000 gledalaca. Prizor koji se do juče teško mogao zamisliti u gradu sportova, izazvao je veliku pažnju Zrenjaninaca, a prvo uključivanje rasvete bilo je primetno iz mnogih delova grada. Sinoć su na Gradskom stadionu bili stručnjaci zaduženi za merenje osvetljaja na atletskoj stazi, predstavnici kompanije “Filips”, čiji su reflektori postavljeni na stubovima, kao i predstavnici izvođača radova na postavljanju rasvete, preduzeća “Energotehnika – Južna Bačka” iz Novog Sada. Prvom uključenju rasvete i merenju prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura.  

Kako su istakli predstavnici izvođača radova, merenje osvetljaja izvršeno je na osnovu fotometrijskih proračuna datim u projektu postavljanja rasvete, s ciljem da se potvrde ti proračuni, odnosno vrednosti rasvete koje daje proizvođač. Pojednostavljeno, to znači da na određenim tačkama na terenu stadiona mora biti postignuta osvetljenost u određenoj količini luksa. 

 Merenje je izvršeno samo na atletskom borilištu, jer se trenutno na svakom stubu rasvete nalaze samo po 22 svetiljke, od projektovanih 48, koliko treba da ih bude u drugoj fazi, kada će se rekonstruisati i travnata površina stadiona za odigravanje fudbalskih utakmica. Ono što se, dakle, sinoć videlo na samom Gradskom stadionu i iz njegove okoline, jeste manje od 50% svetlosti koja će obasjavati stadion po završetku rekonstrukcije. 

Pomoćnik gradonačelnika Salapura izrazio je veliko zadovoljstvo viđenim na Gradskom stadionu i činjenicom da je uspešno završena prva faza rekonstrukcije.

– Drago mi je što smo zajedničkim snagama, sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine i Grada Zrenjanina, uspeli da uradimo ovu sjajnu sportsku infrastrukturu i uredimo Gradski stadion kako i dolikuje gradu sportova kakav je Zrenjanin. Završena je, dakle, gradnja atletske staze, sertifikovane od međunarodne atletske federacije i reflektorsko osvetljenje za ovaj nivo takmičenja – istakao je Salapura i najavio nastavak radova na rekonstrukciji stadiona.

– U drugoj fazi, koja se upravo projektuje, izvršiće se i zamena fudbalskog terena, proširenje tribina, renoviranje svlačionica i postavljanje drugog nivoa rasvete na stubovima, tako da će stadion biti u potpunosti opremljen i za odigravanje superligaških mečeva u fudbalu, što i jeste neka naša intencija, da i fudbal u gradu podignemo na viši nivo, kao što je to bilo u zlatnim godinama fudbalskog kluba “Proleter” – izjavio je pomoćnik gradonačelnika tokom sinoćnjeg boravka na Gradskom stadionu.   

Izvor: Grad Zrenjanin