ИСПОД СПАЈАЛИЦА И СЕЛОТЕЈПА ЗЛАТНА ПОЛУГА И НЕПРИЈАВЉЕНЕ ДЕВИЗЕ

Цариници су у сарадњи са полицијом 19. јуна 2018. године, на излазној страни граничног прелаза Градина, запленили златну полугу која вреди више од чак 2 милиона динара, као и 15.500 непријављених евра.

Прекршај је откривен у „волву“ немачких регистарских ознака за чијим воланом се налазио 53-годишњи турски држављанин са боравиштем у Немачкој.

На питање царинских службеника да ли има нешто да пријави, путник је одговорио да има само личне ствари и 400 евра.

Међутим, детаљним прегледом аутомобила и пртљага, у прегради између возачевог и сувозачевог седишта откривен је кријумчарени товар.

Када су цариници погледали испод папира, спајалица и селотејп траке који су се ту налазили, пронашли су 25.000 евра, од чега је путнику враћен износ дозвољен за пренос преко границе без пријављивања од 10.000.

Али то није било све. Поред непријављених девиза, откривено је да путник крије још нешто – златну полугу тешку пола килограма, вредности веће од чак 2 милиона динара.

Реч је о тзв. инвестиционом злату, чистом злату у полугама (плочицама) или дукатима које се не опорезује приликом увоза и промета, па се зато сматра неприкосновеном инвестиционом категоријом јер чува куповну моћ новца.

Како вредност пронађеног злата премашује 1/3 вредности аутомобила, и „волво“ је задржан до окончања прекршајног поступка.