Istoričar Karanović izazvao veliku pažnju Novosađana tribinom o vojvodi Tankosiću

Tribina „Vojvoda Vojislav Tankosić” održana je u ponedeljak, 22. januara, u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je msr Ognjen Karanović, istoričar.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                foto: KCNS

Na početku predavanja Karanović je naglasio da Vojislav Voja Tankosić (1880–1915) pripada krugu uglednih srpskih ratnika čije je ime obeležilo slavu srpske vojske. Bio je major srpske vojske, vojvoda, jedan od osnivača organizacije „Crna ruka” i učesnik najvažnijih istorijskih događaja u Srbiji, od Majskog prevrata do Sarajevskog atentata. Odlikovan je Karađorđevom zvezdom s mačevima.

Tankosić je završio Vojnu akademiju u Beogradu 1901. godine kao jedan od najboljih studenata. Krajem 1903. počeo je da se bliže interesuje za prilike u tadašnjoj Južnoj Srbiji, danas u BJR Makedoniji, kao i u tadašnjoj Staroj Srbiji, odnosno na Kosovu i Makedoniji i Raškoj. To su bile godine strahovitih pogroma nad srpskim stanovništvom i apsolutne anarhije u tim krajevima. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                foto: KCNS

– Srpsko stanovništvo se tada masovno iseljavalo u Kraljevinu Srbiju. To vreme je i u publicistici zabeleženo kao „jauk Srpstva sa juga” – naveo je Karanović. 

Kao odgovor, formirano je nekoliko „gerilskih jedinica”, u narodu poznatih kao četničke jedinice. Međutim, sve do 1903. godine i dolaska dinastije Karađorđević na vlast u Srbiji gerilska borba srpskog naroda bila je ilegalna i srpske vlasti su je sporadično podržavale jer nisu želele da pogoršaju odnose sa velikim silama.

                                                                                                                                                                                                                                                                                             foto: KCNS

 Politički život vojvoda Tankosić započeo je u martovskim demonstracijama 1903. protiv režima Aleksandra Obrenovića. Bio je jedan od zaverenika koje je organizovao Dragutin Dimitrijević Apis. Tankosić je imao zadatak da uhapsi i likvidira braću kraljice Drage Mašin, što je i učinio.

U Prvom svetskom ratu, za vreme povlačenja srpske vojske, Tankosić je kao komandant bataljona smrtno ranjen u Igrištu 31. oktobra 1915. i ubrzo je u Trsteniku preminuo, 2. novembra 1915, u 35. godini života.

Ostavite odgovor