ИСТОРИЈА, КУЛТУРА И ПРИВРЕДА: АМБАСАДА ТУРСКЕ И ИНЂИЈА СПРЕМАЈУ ЗАЈЕДНИЧКЕ ПРОЈЕКТЕ

Саветник амбасаде Турске у Београду Ојтун Челик посетио је данас Општину Инђија и са председником Владимиром Гаком разговарао о реализацији заједничких пројеката.

Имајући у виду да су се на територији општине Инђија у 17. веку десиле велике битке између тадашњег Османског и Аустроугарског царства коју су углавном чинили Срби, предложено је да се на том подручју изгради монументални споменик са платоом и хотелским капацитетима.

У наредном периоду започеће се са реализацијом пројекта а први корак је формирање заједничког тима који ће координирати свим активностима.

Гак је упознао Челика да је још 2017. године потписан споразум са турским индустријским центром Бурсом када је, између осталог, тадашњи градоначелник  Реџеп Алтепе изразио намеру да град Бурса учествује у суфинансирању пројекта.  

Иначе, годишње кроз Србију у транзиту прође преко милион и по турских држављана. Обзиром да се Инђија географски налази на половини пута између западноевропских земаља и матичне државе, изградња комплекса би, поред историјског, имала и културолошки и туристички значај.

Извор: Општина Инђија