ИСТОРИЈСКА ТУРНЕЈА ОРКЕСТРА ОПЕРЕ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У КИНИ

„Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама пружају посебну подршку нашем најстаријем театру – Српском народном позоришту“, рекла је Драгана Милошевић, ресорни секретар, на данашњој конференцији за новинаре поводом изузетног успеха оркестра Опере СНП-а на недавно одржаној турнеји у шест кинеских градова.

Честитајући свим члановима оркестра, Милошевићева је рекла да су уметници прави амбасадори културе наше земље и да је зато улагање у културу више него оправдано.

Она је истакла чињеницу да је оркестар Опере СНП-а прва оперска кућа из наше земље која је након четири деценије наступила пред кинеском публиком.

Према њеним речима, веома је важно нагласити и то да је Српско народно позориште у протеклих годину и по дана добило увећана средства за програмске активности у износу од 30 милиона динара. Осим тога, како је истакла Милошевићева, после четрдесет година, од када је сазидана зграда СНП-а, у наредном периоду биће обезбеђена средства и за техничко опремање Сцене „Јован Ђорђевић“.

„Посебно ми је задовољство да подсетим и на чињеницу да смо прошле године основали први оперски фестивал у историји Србије „Операрија“, на који смо сви заједно поносни“, нагласила је Милошевићева и додала да ће Покрајинска влада и ресорни секретаријат и у свим будућим пројектима бити снажан партнер у њиховој реализацији.

О утисцима са турнеје у шест кинеских градова: Јентају, Бинжоу, Цоучену, Веихаију, Љаоченгу и Хохоту, говорили су управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић и директор Опере СНП-а Александар Станков.

Како они кажу, Народна Република Кина је са одушевљењем дочекала наступе оркестра СНП-а, сви су концерти били изузетно посећени, а домаћини из сваког града су их одмах позвали на нове наступе.
„Кроз Вердијев репертоар и бечки валцер, ово је била историјска турнеја која је за Кину била мали корак, али велики за Српско народно позориште“, рекао је Зоран Ђерић и навео да ће кроз пројекте „Креативне Европе“ међународна сарадња овог театра бити све видљивија.

Александар Станков је додао да је управо са ових шест великих концерата у Кини, оркестар Опере Српског народног позоришта уз диригента, госта из Италије Андреу Солинаса и солисткињу Евгенију Јеремић, великом турнејом обележио успешан почетак 159. сезоне.