ИТАЛИЈА ЗЕМЉА ПАРТНЕР НА НАРЕДНОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ

На наредном међународном Пољопривредном сајму у Новом Саду који ће се одржати у мају 2019. године, земља партнер биће Италија, наводи РТВ у ексклузивном разговору са директорком италијанске агенције за спољну трговину Марином Скоњамиљо.

„Веома сам поносна што могу да вам саопштим да смо са челним људима новосадског сајма дефинисали то да Италија буде земља партнер међународне пољопривредне смотре у мају месецу. Очекује нас велики посао припреме колективног наступа италијанске привреде. И сигурни смо да ће то резултирати веома позитвним утицајима на економију обе земље. Иначе, подаци говоре да је економска активност између Италије и Србије увећана за 7,5 одсто“, рекла је Скоњамиљо.

Ову вест директорка италијанске агенције за спољну трговину саопштила је у Палати Италија где је одржано низ догађаја у оквиру обележавања недеље италијанске кухиње која се данас завшава у читавом свету. Ове године она протиче у знаку медитеранске дијете, која је као нематеријало добро под заштитом УНЕСК-а, а у њеном фокусу је маслиново уље, један од најздравијих дарова природе са вишеструким благодетима по здравље човека.

Како препознати квалитетно маслиново уље и шта је најважније у технолошком процесу производње тог еликсира здравља на јединственој обуци за дегустаторе, по први пут одржаној у Србији, експерт светског реномеа Мауро Амелио, на нашу молбу само за гледаоце РТВ-а показује како се правилно дегустира маслиново уље.

„Једна кашикица се ставља у затворену посуду која се брзим окретањем у руци загрева до 28 степени“.

Верујте ово није нимало једноставно јер само експерти на овај начин могу маслиново уље претворити у аеросол,а потом проценити његова органолептицка својства. Иначе увоз маслиновог уља из Италије у Србију у правих десет мееци ове године, у поређењу са истим периодом прошле године, увећан је за 71 проценат.

Извор: РТВ