ИВАН ЂОКОВИЋ: КРЕИРАЊЕ ЗАЈЕДНИЧКИХ ТУРИСТИЧКИХ ПРОИЗВОДА ПРЕДУСЛОВ ЗА ОДРЖИВ ТРЕНД РАСТА

Свечано отварање 52. Међународног сајма туризма одржано је данас у Конгресном центру Новосадског сајма. Окупљенима се обратио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић.

Ђоковић је том приликом рекао да се заиста много може рећи о туризму, не само у АП Војводини, већ и читавој Републици Србији, посматрајући их као компактну средину, те да тенденција раста из године у годину потврђује да се Влада Републике Србије стратешки усмерила ка развоју туризма као значајне привредне гране.

,,Са Министарством трговине, туризма и телекомуникација учинили смо много на пољу развоја инфраструктуре у туризму АП Војводине, започели велике пројекте, а донели смо и прву стратегију развоја туризма АП Војводине, заједно са акционим планом. Наша сарадња је допринела томе да је наш резултат видљив, али и да је статистички забележен као такав“, рекао је Ђоковић.

Потпредседник Покрајинске владе је подсетио на то да данашњи туриста, који претежно долази из НР Кине и осталих азијских земаља, жели да посети регион као туристичку дестинацију и туристички производ. Ђоковић додаје да само уједначени, компактни, као целина која се зове Балкан, можемо да остваримо нове материјалне вредности, те да ћемо тако успети да дефинишемо културу и дух балканског региона и понудимо их светском туристичком тржишту.

На отварању су говорили и генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић и заменик премијера Мађарске, овогодишњег партнера Сајма, др Жолт Шемјен, а манифестацију је свечано отворио потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Министар Љајић је истакао да је ова сајамска приредба свакако прилика да се сагледа модеран развој туризма, те да покушамо барем делимично да искористимо, пре свега у Војводини, природне, географске, геолошке и све друге сличности између Мађарске и Србије и АП Војводине. Он је изразио уверење да ће нови инвестициони план, који је најављен, учинити постојеће, али недовољно искоришћене, туристичко-привредне потенцијале Војводине и реално остваривим, а такав модел може бити примењен у оквиру циклотуризма, бањског, као и велнес и спа туризма.

Сајам туризма траје до суботе, 5. октобра 2019. године.