ИВАНУ ЛАЛОВИЋУ НАГРАДА „НЕБОЈША ДЕВЕТАК“

Награду „Небојша Деветак“ за најбољи прилог објављен у часопису „Траг“ за 2019. годину добио је песник из Београда Иван Лаловић, саопштено је из Народне библиотеке „Данило Киш“.

„Жири у саставу: проф. др Саша Радојчић, (председник), Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић, на седници одржаној 01. децембра 2020. године, једногласно је донео одлуку да награду ‘Небојша Деветак’ додели Ивану Лаловићу, песнику из Београда, за најбољи циклус песама објављен у 60. броју часописа ‘Траг’. Награда која подразумева плакету и новчани износ од 50.000 динара, биће додељена на Дан библиотеке ‘Данило Киш’, 22. фебруара 2021. године“, наводи се у саопштењу.

„Поезија Ивана Лаловића поседује један квалитет којим се издваја и прекорачује данашње песничке стандарде – она је изузетно комуникативна, она допушта читаоцу да прати њен смисао, не постављајући му замке нити вештачке препреке. Песник је овај квалитет својевремено потврдио читањем својих стихова у једном затвору! При томе, читљивост и отвореност значења Лаловићеве песме нису плаћене поједностављивањем захтева на обликовном или симболичком плану. У награђеним песмама, гипки слободни стих носи комплексне, социјално осетљиве представе, као у песми која полази од примећене капи крви на плочнику, а способан је и за највише узлете, као у антологијској песми Лестве, која иронијски третира вечну човекову жељу за самоусавршавањем“, стоји у саопштењу жирија.

Иван Лаловић је рођен 1975. године у Београду. Дипломирао и завршио постдипломске студије на београдском Правном факултету. Објавио је тринаест збирки поезије. За своје стваралаштво добио је следеће награде: „Стражилово“, „Раваничанин“, „Српско перо“, „Златни Орфеј“, „Печат вароши сремскокарловачке“, „Ђурин шешир“ и др.

Народна библиотека „Данило Киш“ установила је 2018. године књижевну награду „Небојша Деветак“ у знак сећања на колегу, главног и одговорног уредника „Трага“ (2010-2017) и истакнутог песника, за најбољи прилог објављен у Часопису за књижевност „Траг“ за претходну годину. Досадашњи добитници: 2017 – Милутин Ж. Павлов, 2018 – Верољуб Вукашиновић.

Извор: Општина Врбас