IZ CARSKE BAŠTE DO SVETSKOG TRŽIŠTA

Zrenjaninska Carska bašta uspostavila je novu liniju za pranje i pakovanje šargarepe i uskoro kreće u proizvodnju. Kako kažu iz ove kompanije, kapacitet linije u velikoj meri prevazilazi njihove dosadašnje potrebe. Plan je da se nađu kupci u inostranstvu i da se potencijal linije u potpunosti iskoristi. 

Kartu za inostrano tržište Carska bašta pokušaće da dobije i na na sajmu u Berlinu Fruit Logistica koji se održava od 6. do 8. februara.

– Izlagali smo na mnogim sajmovima ali nikad na ovako velikom kao što će biti u Berlinu. Za nas je ovo veoma velika stvar i dolazi u pravom trenutku, jer, razvoj našeg preduzeća je stigao do tog nivoa da moramo naći partnere u inostranstvu, a ovaj sajam je prava početna tačka – kažu naši sagovornici.

Inače, Carska bašta je osnovana pre deset godina sa idejom da se udruže povrtari u okolini i da se zajedničkom snagom stupi na tržište. Šest porodica iz mesne zajednice Mužlja su napravile prve korake i zajedničkim kapitalom krenule u nove izazove. Osim šargarepe, Carska bašta u svojoj lepezi proizvoda ima od korenastog povrća, krompira, luka, preko kupusnjača, paprika, salata…. Ipak, kako kažu cilj im je da smanje asortiman i specijalizuju za šargarepu i papriku. Pogon proizvodnje rasada bi trebalo da im omogući odabir sortimenta.

– Kvalitetan rasad i ujednačena tehnologija će rezultirati i u krajnjem proizvodu. Kad kvalitet naših proizvođača ukrstimo sa modernim pakovanjem Carske bašte kao integratora dobijamo proizvod koji smatramo da će dostići parametre potrebne da se zadovolji strano tržište.

Nova linija uz pomoć mađarske vlade

Carska bašta je na desetu godišnjicu postojanja dobila od Mađarske vlade, preko fondacije Prosperitati, novac za izgradnju hladnjače od 3.000 m2 sa linijom za pranje i pakovanje šargarepe, kao i za opremanje staklenika sa modernom tehnologijom proizvodnje rasada. Kažu da je u povrtarstvo prednost u tome što se u jednoj godini dva i po puta obrne proizvodni ciklus, pa, ako neki proizvod trenutno ima malu cenu, možda na drugom ciklusu bude bolje.

– Potrošačka moć u Srbiji je mala zbog niskog standarda života, cene su isto niske, pa se prema tome formiraju i naše cene. Inputi proizvodnje poput semena dolaze iz inostranstva, tako da su marža i profit na ovim proizvodima veoma mali. Mora veliki procenat prve klase da se proizvodi i treba imati sreće da se cene formiraju zadovoljavajuće. Osim toga, i radna snaga je veliki problem, cena rada ide gore, a radnika je sve manje. Očekujemo i nadamo se nekoj stabilizaciji i u ovoj delatnosti. Za sada je haotična situacija, cene mogu brzo da padnu ili da se dignu, a nikad se ne zna kad ćemo ostati bez radne snage.

Srađuju sa oko 200 koperanata odnosno proizvođača, što sveukupno čini proizvodnju na 300 hektara na otvorenom i 20 hektara u plastenicima. Posao u ovoj firmi trenutno ima oko 80 ljudi. Proizvodi Carske bašte primarno se mogu naći u prodavnicama Gomexa.

– Oni su naši glavni partneri, njihovu potrebu svežeg voća i povrća snabdevamo u potpunosti. Bilo je slučajeva da smo izvozili, ali u prošlosti nismo imali količine da kontinuirano izvozimo.

Kako zaključuju u razgovoru za eKapiju, cilj im je da kod koperanata uspostave standardizaciju, da svaki proizvod bude ujednačenog kvaliteta.

Izvor: ekapija