ИЗ МАРГИНЕ НА ПОСАО – ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА ПОСЛОДАВЦИМА

У оквиру пројекта „Из маргине на посао – Обука Рома за постојећа радна места“ данас су званично потписани уговори између Града Сомбора и послодаваца.

Пројекат „Из маргине на посао – Обука Рома за постојећа радна места“ спроводи се у оквиру Немачке развојне сарадње, а реализује га Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).

Циљ пројекта је да се повећа запошљивост особа из теже запошљивих група путем реализације програма обука усклађених са потребама тржишта рада на територији Града Сомбора.

Заинтересованост циљне групе је била већа од очекиване, па је тако уместо предвиђених 50 полазника број повећан на 75, а такође је и заинтересованост послодаваца била већа, па је тако уместо 15 малих и средњих предузећа који су планирани пројектом, сада укључено преко 30 предузећа.

Приликом потписивања уговора, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, обраћајући се присутним послодавцима, истакао је да се нада да ће што већи број полазника успешно завршити обуку и на крају пројекта бити и запослено.

„Сви ти људи ће проћи одређену обуку, биће обучени за послове који се данас траже на тржишту и надам се да од тих 75 људи који ће кренути, да ће одређени број људи задовољити потребе вас послодаваца и да ће данас – сутра остати као обучени радници да раде у вашим предузећима“ поручио је Ратковић.

Пројекат „Из маргине на посао – Обука Рома за постојећа радна места“ одобрен је од стране ГИЗ-а, за доделу бесповратних средстава „Иницијативе за инклузију фаза 2“ у оквиру пројекта „Инклузија рома и других маргинализованих група у Србији”. Укупан буџет пројекта износи 149.992 евра, а реализује га Град Сомбор са партнерима, Школом за основно образовање одраслих Сомбор и Савезом ромских невладиних организација Западно-бачког округа Сомбор, уз помоћ Регионалне привредне коморе Сомбор и Општег удружења предузетника. Значајну подршку у развоју пројектне идеје и припреми и реализацији пројекта пружили су и представници Сталне конференције градова и општина.

За све полазнике и полазнице, обезбеђена је обука из предузетништва, обука за заштиту на раду, заштитна опрема, осигурање за време трајања обуке, као и храна и транспорт. Овај пројекат посебно се истиче накнадама за полазнике током похађања праксе, коју је ГИЗ пружио, што је кључно за мотивацију полазника како би завршили праксу и ступили у радни однос.

Извор: Град Сомбор