IZ PANČEVA STIGLA U FRANCUSKU: OTVORENA IZLOŽBA O SAVREMENOM STRIPU U PARIZU

Izložba „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji“ otvorena je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Postavka koja obuhvata radove 42 autora iz 25 zemalja, koja je otvorena sinoć, nastala je u okviru četvrtog izdanja Nova Festivala u Pančevu, u organizaciji Udruženja „KomunikArt“ i uvrštena je u okvir nacionalnog programa Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou, navodi 013info.

Izložbu je otvorila Marija Nestorović, v.d direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu, koja je zahvalila prisutnima i izrazila zadovoljstvo zbog predstavljanja ove ambiciozne međunarodne postavke.

Producentkinja izložbe Snežana Ćuruvija naročito je istakla raznovrsnost izložbe i autorskih pogleda na ono što danas nazivamo evropskim nasleđem.

„Drago nam je da smo ovom prilikom predstavili značajan broj mladih autora i autorki iz Srbije, uz one već afirmisane iz zemlje i inostranstva. Poseban kuriozitet je da su se među radovima našla i dela strip crtača iz Japana i Sjedinjenih američkih država. Bilo nam je zanimljivo da, kroz vizure ovih autora, vidimo i kako ostatak sveta posmatra ovo podneblje, iz nešto drugačije perspektive“, kazala je Ćuruvija.

Glavni cilj izložbe bio je da se podigne nivo svesti o evropskoj istoriji i vrednostima, kao i da se ojača osećaj evropskog identiteta kroz radove eminentnih evropskih autora i autora u usponu u sferama savremenog i alternativnog stripa i ilustracije.

Savremeni, andergraund, alternativni strip i ilustracija imaju specifične estetske kvalitete koji su vredni istraživanja, budući da predstavljaju značajne delove savremene vizuelne kulture i mogu biti korišćeni da osvetle posebne aspekte društva i kulture.

Izložba će biti otvorena do 16. marta.

Izvor: 013info