IZ PODRUMA VINARIJE JOVIĆ IZLAZE SAMO KVALITETNA VINA – VIŠNJICA, JEDINSTVENA U SVETU

Vinarija Jović iz okoline Knjaževca je porodični podrum sa tradicijom više generacija poznatih vinogradara i podrumara. Na tržištu se pojavljuje sa originalnim pakovanjem od 1995. godine, kada je i podrum registrovan. Sva vina prave se od grožđa koje se uzgaja na sopstvenim plantažama, kaže nam Saša Jović, menadžer vinarije.

– Grožđe i višnje prerađujemo iz sopstvenih i lokalnih plantaža vinograda i višnjara koji se nalaze na sunčanim brežuljcima u selu Potrkanje udaljenom 5 km od Knjaževca. Zemljište na nadmorskoj visini od 250 do 300 m i klimatski uslovi, kao i uticaj planina Tupižnice i Stare planine, koje okružuju knjaževačko vinogorje, obezbeđuju odlične uslove za gajenje grožđa, višanja i drugog voća – govori Saša Jović za eKapiju.

Kako kaže, Vinarija Jović prerađuje grožđe na tradicionalan način u savremenom i tehnološki dobro opremljenom podrumu. Karakteristike prethodnih berbi očuvane su u sopstvenoj arhivi oformljenoj 1987. godine u starom porodičnom podrumu.

Ova vinarija u sopstvenom posedu i kooperaciji ima oko 15 hektara zemljišta pod vinogradima.

– Gajimo različite sorte grožđa – vranac potrkanjski, cabernet sauvignon, muskat hamburg. U zavisnosti od berbe, u podrumu vinarije Jović proizvedemo od 40.000 do 60.000 litara vina, dok smeštajni kapacitet podruma iznosi oko 150.000 litara – priča Jović.

Iz podruma Vinarije Jović izlaze samo kvalitetna vina – Vranac potrkanjski, Rose Dionizije, Rajnski rizling, Šardone i specijalno voćno vino – Višnjica.

– Iskustvo više generacija u proizvodnji i negovanju vina i primena savremene tehnologije ogledaju se i u jedinstvenom i originalnom u svetu voćnom vinu od višanja – Višnjica. Originalnom recepturom kvalitetno voće sa sopstvenih plantaža višanja pretočili smo u piće za pravo uživanje tokom celog dana, koje odiše prirodom i svežinom koje nikog ne ostavlja ravnodušnim – kaže Jović.

Višnjica je specijalno voćno vino koje je fermentisalo u specifičnim uslovima primenom tehnologije vina. Vreme branja višanja tempira se i usklađuje sa količinom šećera i ekstrakta kako bi se dobilo piće sa oko 13% alkohola. Tehnoligija i receptura pravljenja Višnjice potpuno je drugačija od poznate tehnologije slabo alkoholnih voćnih vina tako da se i rezultat ogleda u potpuno drugačijem finalnom proizvodu.

– Ovo vino prvenstveno je zamišljeno kao piće za uživanje, ali budući da predstavlja koncentrat voća može se pretpostraviti lekovitost i blagotvorni uticaj na organizam čoveka. Odlična je kao dnevno piće, kao aperitiv ili kao dežistiv uz voćne slatkiše i kolače sa čokoladom. Prirodna aromatičnost i sveže kiseline otvaraju mnoge mogućnosti u pravljenju koktela, a posebno je interesantna u kulinarstvu – kažu nam iz Vinarije Jović.

Sva vina vinarije Jović imaju standarde kvaliteta HACCP i SRPS ISO 9001:2001. Vino Višnjica ima zaštitu žiga u Agenciji za intelektualnu svojinu, dok je za vina Vranac potkranjski, Rose Dionizije i Rajnski Rizling urađena zaštita geografskog porekla. U toku je i izrada elaborata za zaštitu geografskog porekla za Chardonnay vinarije Jović.

Za svoja vina Vinarija Jović dobila je i brojna priznanja, zlatne i srebrne medalje na brojnim međunarodnim sajmovima i festivalima. Tako je nedavno u Beču organizovano najmasovnije vinsko nadmetanje na svetu – International wine challenge. U konkurenciji među 12.402 vina i 1.716 vinarija, Chardonne Vinarije Jović osvojio srebrnu medalju – zlato mu je izmaklo za svega 0,01 bod.

Priznanja je dobilo i specijalno vino Višnjica, i to nagradu Eureka Brisel, potvrdu o originalnosti i jedinstvenosti pića i viteški krst No: 2156 reda „Tantae Molis Erat“, priča nam Saša Jović.

– Naša vina možete naći u specijalizovanim prodavnicama vina – vinotekama širom Srbije i u većini hipermarketa. Vinarija izvozi svoje proizvode u Nemačku, Estoniju i Bugarsku, a ranije su naša vina stizala i do Amerike, Italije i Engleske.

Za sve koji žele da vide gde se prave ova vina ali i da uživaju u njihovoj degustaciji, vrata Vinarije Jović su otvorena. Tako uz stručnog vodiča na srpskom i engleskom jeziku možete upoznati istoriju vinarije, obići podrum i uz zakusku uživati u degustaciji sedam vrsta vina.

Izvor: ekapija