ИЗАБРАНИ НАЈБОЉИ РЕЦИТАТОРИ ИЗ НАШЕ ОПШТИНЕ

У Културном центру Пећинци јуче су се окупили најбољи рецитатори из општине Пећинци у оквиру смотре рецитатора “Песниче народа мог”. Општинску смотру организује годинама уназад пећиначки Културни центар у сарадњи са Савезом уметничког стваралаштва Војводине под покровитељством пећиначке локалне самоуправе, а директор КЦ Јован Деврња подсетио је да се у години када ова установа обележава четири и по деценије постојања и рада током једне календарске године одржавају такмичарске смотре у којима учествује велики број деце и младих из пећиначке општине.

„Почетак марта у нашој установи увек је резервисан за најбоље рецитаторе у нашој општини која се реализује у сарадњи са све три основне школе, као и пећиначком средњом школом. Смотра се одржава у складу са календаром Савеза уметничког стваралаштва Војводине, а ове године смо посебно апеловали на сараднике да се у само такмичење укључе и ученици како из матичних школа, тако и из подручних одељења“ – истакао је Деврња.

Селелектор овогодишње смотре био је др Миљан Војновић, глумац из Новог Сада и самостални стручни сарадник на Департману за глуму на српском језику Академије уметности у Новом Саду који је одабрао по три најбоља рецитатора у млађем, средњем и старијем узрасту.

„Генерални утисак смотре је да су се и деца и њихови педагози потрудили када је у питању квалитет који су нам данас потврдили. Од најбољих смо бирали најбоље, а оно што је било пресудно су свакако нијансе. Приметан је рад са децом и младима у све три категорији и то је оно што је најбитније, неговати писану реч и у мањим срединама што ме посебно радује“ – рекао је Војновић.

У конкуренцији од петнаест такмичара у млађем узрасту од првог до четвртог разреда основних школа најбоља је била Вања Гајић, ученица 4. разреда из Сремских Михаљеваца који је говорила песму Данијеле Квас „Стоја са Осоја“, друго место припало је Дуњи Гајић, ученици 2. разреда из Сремских Михаљеваца која је извела песму Дејана Алексића „Посвађане ципелице“, док је трећа била Ива Миличевић, ученица трећег разреда из Шимановаца која је говорила песму Тодета Николетића „Бака у пубертету“.

У средњем узрасту од петог до осмог разреда у конкуренцији од шесторо такмичара најбољи је био Данило Зец, ученик 6. разреда из Пећинаца који је говорио песму Данијеле Квас „Био сам велики“, друго место припало је Иви Поповић, ученици 7. разреда из Пећинаца која је извела песму „Страх од дубине“ Мирјане Булатовић, док је трећа била Наталија Паликућа, ученица 5. разреда из Пећинаца која је говорила песму Мирослава Антића „После детињства“.

У старијем узрасту најбоља је била Андријана Коцољевац, ученица 2. године средње школе из Пећинаца која је говорила песму Гвендолине Брукс „Кад заборавиш недељу“, друго место припало је Анастасији Драгоњић, ученици 1. разреда средње школе која је извела песму Мире Алечковић „То иду векови“, док је треће место припало Анђели Николић, ученици 4. разреда средње школе из Суботишта која је говорила песму Виславе Шимборске „Разговор са каменом“.

Директор пећиначког КЦ уручио је захвалнице свим педагозима и учесницима смотре, док су најбољи поред захвалница за учешће добили и поклон књиге. Деветоро најбољих рецитатора у све три категорије представљаће општину Пећинци на вишем нивоу такмичења, Зонској смотри рецитатора која ће се одржати 18. и 19. марта у Сремској Митровици.

Извор: Општина Пећинци