ИЗБЕГЛИЧКИМ ПОРОДИЦАМА У СОМБОРУ УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ СТАНОВА

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић и градски већник за област социјалне заштите Дарко Смиљанић, уручили су кључеве станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, на територији града Сомбора и одржали састанак на тему креирања плана за даље збрињавање избегличких породица.

Комесарка Станисављевић се овом приликом захвалила градоначелнику Сомбора на резултатима које су постигли у збрињавању избегличких породица и напорима које улажу да све избегличке породице у најскоријем периоду буду збринуте и најавила наставак успешне сарадње по питању збрињавања свих избегличких породица којима је помоћ потребна.

„Комесаријат је у току 2023. године граду Сомбору доделио укупно 13.951.000,00 динара којим је  обезбеђено 176 породица избеглица и интерно расељених лица, кроз доделу сеоских домаћинстава, грађевинског материјала, доходовних активности, економског оснаживања, пакета хране и огрева. И у 2024. години ћемо као и до сада радити марљиво и посвећено док не збринемо све породице које још увек чекају свој кров над главом. Политика Александра Вучића нам даје подршку ка постизању заједничког циља Комесаријата и јединица локалне самоуправе, а то је да одговорно бринемо о свим избеглицама које су ратом угрожене остале без својих огњишта и дом потражили у Србији“, рекла је комесарка Станисављевић.

У 2023. години Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије доделио је укупно 558 стамбених решења.

Градоначелник Ратковић се захвалио Комесаријату на подршци у циљу збрињавања избеглих и интерно расељених лица и додао да ће локална самоуправа наставити да помаже како би сви они којима је потребно, добили свој дом.

„Желим да се захвалим Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије на подршци и средствима која издвајају како би заједнички обезбедили кров над главом за што више избеглих и расељених лица која живе на територији нашег града. Данас смо потписали Уговоре са још две породице и предали им кључеве њихових будућих домова и верујем да ће им ово пуно значити у даљем животу јер су решили један од највећих проблема који су имали, а то је да имају свој дом. Заједно са Комесаријатом, наставићемо кроз разне активности да помажемо избеглим и расељеним лицима како би им живот учинили што пристојнијим“, рекао је градоначелник Ратковић.

Комесарка и градоначелник су након састанка и уручења кључева посетили избегличке породице које су добиле сеоску кућу са окућницом и том приликом се упознали са њиховим потребама

„Посета и разговор са корисничким породицама нам помаже у још већој мотивацији ка збрињавању свих избеглих лица на територији Србије у циљу решавања стамбеног питања. Комесаријат је ту због својих корисника и увек се трудимо да помогнемо свима којима је помоћ најпотребнија, али исто тако не заборављамо ни наше кориснике који су помоћ већ остварили“, закључила је комесарка.

Након састанка и обиласка корисничких породица, комесарка Наташа Станисављевић и градоначелник Антонио Ратковић су посетили прихватни центар за мигранте у Сомбору и том приликом се упознали са тренутном ситуацијом у Центру.

Извор: Град Сомбор