ИЗБОРИ ЗА НАЦИОНАЛНЕ САВЕТЕ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА 4. НОВЕМБРА

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић расписао је данас изборе за националне савете националних мањина за 4. новембар.
Чланове за националне савете 2018.године бирају 22 мањинске заједнице, од тога 18 националних мањина је испунило услов за непосредне изборе (албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска, чешка), а четири за изборе путем електронске скупштине (македонска, хрватска, црногорска и руска).
Рок за предају листа за непосредне изборе је 15 дана пре одржавања непосредних избора, односно 30 дана пре одржавања избора путем електронске скупштине.
„Након четири године расписујемо редовне изборе за националне савете као тела која су веома значајна за очување традиције, културе, употребе језика и писма. По пресеку стања 15. августа скоро 475.000 наших грађана је уписано у посебан бирачки списак”, рекао је Ружић.
Министар је још једном позвао све грађане припаднике мањина који живе у Србији да искористе бирачко право и да се упишу у посебан бирачки списак.
Ружић је оценио да на изборе не може да утиче најава Бошњачког националног већа и Албанског националног савета Уставном суду за оцену уставности недавно усвојених закона који се тичу националних мањина, а који, по њиховим тврдњама смањују права мањинама.
Ружић је навео да је Министарство за државну управу и локалну самоуправу добило похвале за те законе од међународних институција.
У Србији скоро 13 одсто од укупног броја становништва чине националне мањине. Редовни избори за чланове националних савета националних мањина одржавају се на четири године.
Национални савет има најмање 15, а највише 35 чланова. У случају националне мањине чији је број према резултатима последњег пописа становништва мањи од 10.000 лица, национални савет броји 15 чланова, односно 35 уколико је број већи од 100.000 лица. Савет може имати и 19, 23 и 29 чланова у зависности од резултата са пописа становништва.

Извор: Танјуг