ИЗГРАДЊА ИНДУСТРИЈСКОГ ГАСОВОДА КА ВОГЊУ

Из Западне индустријске зоне у Руми почела је изградња индустријског гасовода који се пружа ка Вогњу, у дужини 4,8 километара. Гасовод се гради по највишим стандардима и извођач је фирма „ГасТех“ из Инђије која је била ангажована и на изградњи две модерне котларнице на гас „Тивол“ и „Солидарност“. Председник Општине Рума Слађан Манчић обишао је данас, у друштву најближих сарадника, радове на спајању новог индустријског гасовода са главним гасоводом у Индустријској улици, као и радове на изградњи будуће мерно регулационе станице код новог румског пречистача.

„Ово је још један позитиван пример где помажемо и улажемо у привредни развој наше општине. Вогањ је што се тиче домаћинстава гасификован, али потребан је индустријски гасовод јер имамо три компаније које су значајни потрошачи гаса и обећали смо да ћемо извући крак индустријског гасовода ка Вогњу. Две од те три компаније троше велике количине гаса у летњем периоду, што је изузетно добро за наше предузеће „Гас-Рума“ да потрошњу гаса подигне на још виши ниво. Чињеница је да претходних година добит јавног предузећа енормно расте и то је показатељ пре свега политике СНС-а, председника државе, а и нас на локалу, да улагањем у инфраструктуру за развој привреде и нових инвестиција можемо да остваримо да једно наше јавно предузеће буде најуспешније не у Руми и Срему, него и шире“, поручио је Манчић.

„Три километра овог гасовода је већ затрпано, део који је спреман за затрпавање чека своја испитивања, ради се по највишим стандардима, испитује се квалитет вара, притисак у цевима, после тога иде затрпавање, монтирање станице. Оно што је најбитније је да су две од четири најкомпликованије тачке превазиђене, то је пролаз гасовода испод канала, друга тачка је испод пруге. Остало је подбушивање које се данас ради у Индустријској улици, као и подбушивање испод пута Вогањ-Шашинци“, рекао је Манчић.

Рок за завршетак посла је 31. децембар 2020. године, а радови се финансирају из буџета вредности 18.350.000 динара.

Индустријски гасовод стратешки је важан за ЈП „Гас – Рума“ јер привреда троши веће количине гаса него комплетно становништво и то је заправо главни извор прихода и ослонац у пословању, напомиње в.д. директор ЈП „Гас-Рума“ Драган Косановић.

„Нови гасовод омогућава снабдевање и потенцијално нових привредних субјеката уколико се за то временом укаже потреба. Такође је значајно да се целом трасом гасовода омогућава прикључење, па је тако на свакој парцели могуће ново прикључење, што је важно и за нас и за потенцијалне инвеститоре и нове кориснике“, казао је Косановић.

За изградњу се користи најсавременија технологија, а нови гасовод ће бити урађен са најквалитетнијим предизолованим цевима, истиче Момир Антонић, директор фирме „ГасТех“. Он додаје и да је изградња гасовода могла бити и бржа, али да се изашло у сусрет пољопривредницима, те да је извођач сачекао завршетак бербе кукуруза, те да се сада радови одвијају несметано.

„Користе се најквалитетније цеви предизоловане, радиографска контрола завара је 100 процената, сваки вар контролишемо и испитивање иде на 25 бара .Значи омогућавамо да се за 10 или више година овај притисак овде који је у Руми 7 до 8 бара, подигне на 15-ак бара, а чим дигнете са 7 на 15 уместо 2.000 имате проток 4.000 кубика гаса, значи дижете капацитете и не може да вас изненади нека нова фабрика која ће се овде градити“, закључио је Антонић.

Извор: Општина Рума