ИЗГРАДЊА МУЗИЧKE И БАЛЕТСКЕ ШКОЛЕ TЕЧЕ ПЛАНИРАНОМ ДИНАМИКОМ

Изградњом новог објекта Музичке и Балетске школе са концертном двораном, добиће се најсавременији простор усклађен са специфичним потребама тих установа, и омогућити упис 1 500 ученика у Музичку школу, и 600 ученика у Балетску, што је за 800 ђака више него сада. Радове друге фазе изградње обишао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

– Након осам месеци од претходног обиласка, данас већ можемо да најавимо да ће друга фаза радова, која је најзахтевнија, бити готова два месеца пре предвиђеног рока. Већ смо ребалансом буџета обезбедили новац за почетак треће фазе, а 2019. године треба да предвидимо још 700 милиона динара за завршетак изградње објекта, након чега нас чека унутрашње опремање. До сада смо инвестирали готово милијарду и 400 милиона динара у овај пројекат, и то искључиво из градског буџета, без задуживања. Захваљујући одговорној фискалној политици и финансијској дисциплини, грађанима и привреди који уредно извршавају своје обавезе, у стању смо да финансирамо захтевну изградњу објекта од 15000 квадрата. То ће бити најсавременија школа у Србији, и треба да смо поносни што ће ђаци овде имати најбоље могуће услове, а ове две школе неће више бити подстанари у много неусловнијем амбијенту. У оквиру пројекта “Нови Сад 2021 Европска престоница културе“ али и концепта културне политике Града, коначно ћемо добити прву градску концертну дворану, и то једну велику и две мање – нагласио је градоначелник Вучевић и додао да је трећа фаза, када ће објекат добити комплетан изглед, и последња што се тиче изградње, и да очекује, ако се настави оваквим темпом, комплетан завршетак инвестиције 2020. године.

Концертна дворана у новој згради Музичке школе “Исидор Бајић“, са преко 400 седишта за публику, планирана је по најсавременијим принципима акустике, где површина, запремина, облик, геометрија и материјали обезбеђују врхунски квалитет звука. Дворана је намењена за јавне часове и концерте ученика обе школе, а такође и другим корисницима, за уметничке програме, намењене јавности. При пројектовању и изградњи новог објекта, основни циљ је стварање енергетски ефикасног, савременог и функционалног простора. Спратност у делу Балетске школе је Су+П+2, у делу Музичке школе Су+П+3, док је у делу концертне дворане П+3.

Председник Синдиката грађевинара Новог Сада и Војводине Јосип Модић захвалио се и честитао новосадском градоначелнику на доприносу у покретању грађевинске индустрије у Србији, јер, како је рекао, сваки четврти квадратни метар који се изгради, изгради се управо у Новом Саду. Он је оценио да је повећана конкуренција довела и до повећања плата у том сектору, а да се покрећу и нови производни погони.

– Фабрика “Тоза Марковић“ један од највећих произвођача грађевинског материјала у Југоисточној Европи, почела је да ради пуним капацитетом чему је и Нови Сад допринео, не само капиталним пројектима, него и плановима који омогућавају приватним инвеститорима да граде – истакао је Модић и додао да је у Новом Саду у последњих пет, шест година број грађевинских радника са 5000 порастао на 11000.

Извор: Град Нови Сад