ИЗЛЕЧЕНИ ОД ВИРУСА COVID 19 СУ ПОТПУНО БЕЗБЕДНИ ПО ОКОЛИНУ

Све је више излечених пацијената од инфекције изазване вирусом COVID 19 и они су након отпуштања из здравствених установа и два негативна теста потпуно безбедни по околину, поручују лекари и апелују на грађане да обрате пажњу на мере заштите, јер је висок проценат асимптоматских случајева.

Како објашњава др Гордана Кртинић, епидемиолог из Опште болнице у Суботици, протокол за отпуштање пацијената који су били позитивни је јасан и у складу са препорукама Светске здравствене организације. Он подразумева да се особа након што је три дана била без симптома тестира и уколико је негативна, отпушта се уз услов обавезне кућне изолације од 14 дана, након чега се PCR тест понавља у локалном дому здравља. Након тога, особа може да се врати својим редовним активностима

– Кад се добије и тај нови негативан тест након 14 дана изолације, пацијент се сматра апсолутно безбедним за друштво и он може да се врати својим нормалним активностима у заједници. Апелујем на грађане да се не плаше пацијената који су били ковид болесни и који су лежали у болници, јер нико од њих није отпуштен без два негативна теста, што значи да они нису више носиоци клица нити могу да шире заразу даље у  својој околини – истиче епидемиолог др Гордана Кртинић, помоћник директора Опште болнице Суботица.

С друге стране, из Опште болнице апелују на грађане да обрате пажњу на личну заштиту, будући да у чак 18 одсто случајева особа нема никакве симтоме, а преносник је вируса.

– Грађани више треба да обрате пажњу на личну заштиту и на даље своје безбедно понашање јер сви други грађани који нису тестирани на вирус могу бити асимптоматске клицоноше. Без обзира на релаксирање мера, апелујем још једном да се мере личне заштите које подразумевају ношење маски,  безбедно растојање и хигијену односно дезинфекцију руку ,  поштују и даље – наглашава др Кртинић.

Она је ситуацију у Суботици оценила као стабилну у последње две недеље, али и даље несигурну. С обзиром да је реч о новом вирусу, за који нема вакцине, а који се преноси капљичним путем са лаким ширењем, како наглашава, веома је важно да се сви придржавају савета лекара. Једино на тај начин може да се задржи стабилна ситуација, а то ће зависити искључиво од понашања људи.

-Поручила бих у име свих нас здравствених радника, који смо овде  од првог дана у борби против Ковид-а: ми ћемо издржати, зато вас молимо да издржите и ви – поручила је др Гордана Кртинић.

Извор: Град Суботица