IZLOŽBA ALEKSANDAR ĐONOVIĆ IZ KOLEKCIJE KERČOV

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 26. juna 2018. godine u 19 časova svečano će biti otvorena izložba radova slikara Aleksandra Đonovića iz kolekcije Kerčov. Aleksandar Đonović je u ovoj kolekciji prisutan sa 51 delom, različitog formata i različite tehnike, a u  Narodnom muzeju Zrenjanin publika će imati priliku da se upozna sa radom ovog umetnika kroz 50 radova, od toga 2 portreta i 48 apstrakcija.

Autor izložbe i priređivač teksta kataloga je Biljana Dimkić Krčmar, kustos – istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

O kolekcionaru i kolekciji:

Miroslav Kerčov rođen je 1962.godine u Zrenjaninu. Interesovanje za umetnost kasnije prerasta u ljubav, a hobi postaje pasija. Svoju kolekciju formira delima umetnika iz Vojvodine, a vremenom je proširuje značajnim imenima srpskog slikarstva. Neumorno i neiscrpno svoje znanje nadograđuje, te ono raste uporedo sa kolekcijom. Bavi se i humanitarnim radom.

Prvi put otvorivši vrata svoje kolekcije za širu javnost, 2017.godine realizovana je izložba radova Radiše Lucića u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu. Iste godine uz finansijsku podršku gospodina Kerčova Savremena galerija Zrenjanin je upriličila izložbu grafika Ljubomira Kokotovića.

Aleksandar Đonović

Rođen 3. aprila 1931.godine u Velesu, slikar Aleksandar Đonović je prvim uspomenama vezan za Skoplje, gde su mu se roditelji preselili zbog posla. Tu započinje i osnovnu školu, da bi se početkom rata, 1941.godine preselili u Aranđelovac. Nastavlja svoje školovanje i 1949. završava gimnaziju. Raskošni pejzaži Šumadije privlače Đonovića i već tada, u gimnaziji počinje da crta, da slika, pa mu tako likovno obrazovanje postaje omiljeni predmet. Završivši gimnaziju, upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića, koju i završava kao jedan od najvrednijih studenata. Vraća se u Aranđelovac gde jedno vreme radi kao profesor likovnog u gimnaziji, pa kao direktor Zavičajnog muzeja. Od osnivanja smotre jugoslovenske umetnosti „Mermer i zvuci“, bio je direktor ove manifestacije, sve do smrti. Umro je 6. septembra 1991.godine u Aranđelovcu.

Prvi put samostalno izlaže slike i karikature još kao student i to u Aranđelovcu u galeriji „Pod arkadama“. Od tada se samostalne izložbe nižu, a njegovo delo, u okviru savremene srpske umetnosti, iz godine u godinu postaje sve zapaženije.

Slikarstvo Aleksandra Đonovića može se posmatrati na nekoliko načina, njegova umetnost oličava vreme u kome je stvarao, ali i neka buduća vremena. Prema pisanjima kritičara, Đonovićev slikarski opus je prošao tri faze razvoja, od „ortodoksno“ realističkog, preko faze asocijativne simplifikacije motiva, do momenta napuštanja predmetnosti.

 

Slikarstvo Aleksadra Aleka Đonovića razvijalo se otkrivajući i potvrđujući jednu originalnu umetničku viziju i jednu izuzetnu ličnost. Pripadao je generaciji slikara koja je našem slikarstvu pokušala da otvori put ka savremenosti, a on sam je uspeo da prevaziđe sva ona neminovna estetička i istorijska ograničenja koja su pred tu generaciju postavljana.