ИЗЛОЖБА “БОЖАНСКО НАДАХНУЋЕ – МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ” У КИКИНДИ ДО 26. ФЕБРУАРА

До 26. фебруара, Кикинђани у Галерији Културног центра могу да погледају изложбу „Божанско надахнуће- Мирослављево јеванђеље”. Отварању изложбе поводом Међународног дана матерњег језика, поред осталих, присуствовали су Никола Лукач, градоначелник Кикинде, Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника и Младен Богдан, председник Скупштине града:

– Мирослављево јеванђеље је најзначајнији и најстарији споменик српске ћириличне писменености. Овај рукопис је написан крајем 12. века, а написан је на старословенском, односно српско – словенском језику и ћириличним писмом. Поред значајне историјске димензије о којој смо чули на самом отварању, овај споменик културе има и веома значајно културолошко значење. Мирослављево јеванђеље уписано је у ризницу наше српске, али и светске културне и интелектуалне баштине. Од 2005. године, ово велико дело налази се и на листи УНЕСКО заштићене интелектуалне баштине што треба да је на понос нашој земљи и српском народу. Ово је, у неку руку, и завет да чувамо три основне ствари: веру, писмо и наш језик – оценила је Дијана Јакшић Киурски. О златном факсимилу јеванђеља, који се сматра најбољим, али и свим чињеницама везаним за његово настајање, говорио је Вељко Топаловић, један од приређивача златних факсимила Мирослављевог јеванђеља:

– Ово је резултат вишевековног труда монаха, војника, банкарских службеника, научника и издавача. По питању штампе, повеза и пратећих књига, али и анализе јединствених украса, ово је тренутно најбољи факсимил на свету. Оно што је први пут изложено јесу ликовни украси јеванђеља и по томе је јединствено у истпорији светске културе. Зато се и налази под заштитом УНЕСКО – нагласио је Топаловић. Уредник програма у КЦК, Марко Марковљев, позвао је суграђане да наредних даан погледају ову изложбу и изразио задовољство што су успели да организују гостовање у Кикинди.

Извор: Град Кикинда