IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SRĐANA PABLA DOROŠKOG – PABLOGRAFIJA PO UJVIDEKIJU

U okviru proslave 44. rođendana Novosadskog pozorišta, 27. januara, u holu Velike scene, otvorena je izložba fotografija „Pabllography“ fotografa Srđana Pabla Doroškog. Pablografija prikazuje neke od najzanimljivijih fotografija ovog darovitog čoveka koje je napravio na predstavama Ujvideki Szinhaza. Izložbu, koja će moći da se vidi do 2. marta, otvorila je glumica Terezia Figura.

foto: V. Jovanović

„Danas svako može da fotografiše. I fotografiše. Ovako i onako. Retki su, međutim, oni koji istinski vide ono što kroz objektiv gledaju. Koji to vide bistro, jasno i duboko. Fotografije koje pravi Srđan Doroški su upravo to – jasni prizori iz života, duboko proživljeni momenti unutrašnjih stanja onih koje fotografiše. Jednom rečju, verodostojni i nadasve estetizovani prizori objektivizovane stvarnosti. 

foto: V. Jovanović

Mnogo je fotografa radilo u pozorištu, radi i danas – prečesto se njihove fotografije ne mogu razlikovati od predstave do predstave, sve je isto: mračna pozadina i zbrka nekih pojava usred svega toga.

foto: V. Jovanović

Fotografije Srđana Doroškog nešto su potpuno drugačije, one odišu duševnim patnjama junaka na sceni, minucioznim detaljima sukoba junaka na sceni, prizorima delikatnih situacija koje vode radnju i menjaju njen tok, one intrigantno i upečatljivo ovekovečuju karaktere junaka, bure u njihovim dušama, verbalne dijagrame i vratolomije… Doroški uz sve to, svojim panterskim okom, uvek u predstavi pronađe i detalj koji je najlucidniji presek datog pozorišnog dela, koji na ubedljiv način odiše onim što su umetnici stvorili.

foto: V. Jovanović
foto. Srđan Doroški
foto. Srđan Doroški

I na kraju – a ne manje važno, pogotovo u naše današnje, instant vreme mnogobrojnih a kratkotrajnih senzacija – njegove fotografije se pamte i vrlo ubedljivo prodaju ono što reklamiraju, u slučaju Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaz – predstavu. “

Tekst: S. Miletić