ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ЧАСТ ЈУБИЛЕЈА, 130 ГОДИНА ПРЕДШКОЛСТВА У КИКИНДИ

Иницијативу да се изложбом фотографија обележи 130 година постојања предшколства у Кикинди, покренула је васпитачица Љубица Чоти. Она је и ауторка изложбе „130 година предшколства у граду Кикинди“. Отварање изложбе фотографија у Галерији “Тера” изазвало је велику пажњу јавности, а нарочито васпитачица у пензији и њихових млађих колегиница.

-Изложене су 43 фотографије. Најстарија је из 1895. године. То је фотографија забавишта у трећем рејону. Поред осталих, занимљива је фотографија Лепосаве Винкић, прве школоване забавиље у Великој Кикинди из 1900. године. Већина ових фотографија никада раније нису објављене. Изложена је фотографију забавишта у Мокрину из 1914. године. Никада раније није објављена ни фотографија из Накова, из далеке 1929. године. Обухватила сам период од оснивања првог забавишта, далеке 1891. године, па до данашњих дана. Фотографија сам сакупљала шест месеци- рекла је Љубица Чоти. Заменица директорице ПУ “Драгољуб Удицки”, Ержебет Савановић, потврдила је да су подржали идеју ауторке изложбе:

-Кикинда је један од ретких градова у Србији са овако богатом традицијом предшколства. Због неповољне епидемиолошке ситуације, нисмо били у могућности да овом значајном јубилеју доделимо оквире које заслужује, али се надамо да смо на овај начин успели да укажемо на значај васпитања деце И предшколско образовање- навела је Савановић. Да се Градска управа максимално труди да омогући што боље услове најмлађима и њиховим васпитачима указала је Милена Живков, чланица ГВ за културу и образовање:

-Ова изложба је веома интересантна и пружа нам могућност да се присетимо како је у Кикинди и нашим селима предшколство изгледало у протеклих 130 година- признала је она. У Галерији “Тера” ова изложба биће отворена до 7. маја.

Извор: Град Кикинда